Ministrica Tramišak obišla jednu od najznačajnijih investicija na sjeveru Hrvatske – dvorac Opeku koji postaje Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Svibanj/Varaždinska županija/FB_IMG_1651591119258.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u utorak je u pratnji župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka obišla jednu od najznačajnijih investicija na sjeveru Hrvatske, rekonstrukciju i uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi u dvorcu Opeka.

Podsjetimo, radovi na rekonstrukciji i opremanju dvorca Opeka u punom su jeku, a kako je naglasio župan Stričak, riječ je o jednoj od najznačajnijih investicija u Varaždinskoj županiji vrijednoj gotovo 150 milijuna kuna.

Zahvalivši čelnom čovjeku Varaždinske županije na pozivu, ministrica Tramišak naglasila je kako će obnovljen i rekonstruiran dvorac imati važan i kvalitetan sadržaj, bit će poveznica sa Srednjom školom Arboretum Opeka i Regionalnim centrom u poljoprivredi.

"Kvaliteta, fleksibilnost nastavnih programa, sinergija s tržištem rada i pripreme za poslove budućnosti i kako poljoprivreda može pronaći svoje mjesto u tome su važni", rekla je ministrica Tramišak pohvalivši Varaždinsku županiju koja je u posljednjih nekoliko mjeseci vrlo agilna i javlja se na gotovo sve pozive Ministarstva.

Tako je u prošloj godini, istaknula je Tramišak, za sufinanciranje europskih projekata koji se do kraja 2023. godine provode na području županije ugovoreno 110 milijuna kuna.

"Osim toga na prvi poziv za pripremu nove projektno-tehničke i studijske dokumentacije za zelenu i digitalnu tranziciju kojeg smo raspisali kroz plan oporavka i otpornosti prijavljeno je čak 36 projekata u vrijednosti većoj od 47 milijuna kuna. To govori o kvalitetnoj pripremi i radu za razdoblje koje je pred nama, do 2030. godine gdje vjerujem da će se brojni europski projekti uspjeti realizirati", dodala je Tramišak.

Čestitavši svima na pokretanju ove zaokružene i uspješne priče, ministrica Tramišak napomenula je kako će Centar kompetentnosti u narednom razdoblju biti dijelom planova industrijske tranzicije sjeverne Hrvatske.

"Vjerujem da će ovaj centar kompetentnosti biti velik i važan dio toga, kako bi se gospodarski dalje osnažio sjever Hrvatske, a posebno Varaždinska županija", kazala je ministrica Tramišak.

Župan Stričak upoznao je ministricu Tramišak sa svim europskim projektima i investicijama koji su u tijeku, a danas su obišli jedan od najznačajnijih. Riječ je o projektu koji se provodi u tri faze. Prva se odnosi na rekonstrukciju i opremanje dvorca u vrijednosti od 43 milijuna kuna, druga je uspostava Regionalnog centra kompetentnosti vrijedna 49 milijuna kuna, a treća na revitalizaciju Arboretuma u vrijednosti od 50 milijuna kuna.

"Kad sve to zbrojimo, možemo reći da će se u mandatu aktualne županijske vlasti na područje općine Vinica sliti oko 150 milijuna kuna. Kad završimo ovaj kompleks – arboretum, dvorac i dodatne programe planirane na ovoj lokaciji, vjerujem da će to dati novi zamah, iskorak ne samo općini Vinica i Varaždinskoj županiji, nego svima", rekao je Stričak.

Još veću vrijednost ovom projektu daje činjenica da se prostor neće koristiti samo za srednjoškolsko, već i za cjeloživotno obrazovanje.

"Na taj način svi naši poljoprivredni proizvođači, cvjećari, medari, vinari, dobit će dodatnu mogućnost sadržaja da se predstave, ali i da dobiju određena znanja i vještine", zaključio je župan Stričak.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek naglasio je kako će zahvaljujući ovom projektu Srednja škola Arboretum Opeka, ali i sektor poljoprivrede dobiti novi standard na razini globalne konkurentnosti.

"Uz ovu prekrasnu građevinu, tu su i programi koji se rade s partnerima iz Europske unije. Možemo biti zadovoljni, a svi izazovi koji će se događati, kao i na svakom projektu bit će riješeni", rekao je Huđek.

Obilasku radova pridružio se i načelnik Branimir Štimec koji je istaknuo kako će svi mještani Općine Vinica koji na ovaj projekt čekaju duže od 40 godina biti presretni.



Pisane vijesti