Ministrica Tramišak na konferenciji HGK: "Republiku Hrvatsku očekuje jedno veliko investicijsko razdoblje koje će isto tako biti i puno izazova na koje svi moraju biti spremni"

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Svibanj/Konferencija HGK/279831322_358691246290282_2180001047032532113_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je sudjelovala u panel raspravi na temu ”Inovativnost i hrabrost: Kako „pametno“ internacionalizirati domaću industriju” koji je održan na konferenciji pod nazivom “Kako preživjeti krizu u lancima vrijednosti” u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Povezivanjem s međunarodnim lancima dobave, mala i srednja poduzeća mogu napraviti prvi korak uspinjanja u lancima vrijednosti, što im kroz prelijevanje i prijenos znanja često omogućuje pristup aktivnostima i zadacima veće dodane vrijednosti. Tvrtke koje su dio globalnih ili regionalnih lanaca vrijednosti obično pokazuju visoku razinu inovativnosti, veću učinkovitost i povećanu produktivnost. No, uz veću povezanost dolazi i do veće složenosti, što nije lak iskorak. Ključno pitanje s kojim će se panelisti uhvatiti u koštac je kako Hrvatska u novom Višegodišnjem financijskom okviru EU planira kroz specijalizaciju i industrijsku tranziciju "opremiti i pripremiti" tvrtke za internacionalizaciju.

Odgovarajući na pitanja potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore i moderatora Tomislava Radoša, ministrica Tramišak najavila je nove velike mogućnosti za poduzetnike iz fondova Europske unije u okviru financijske perspektive 2021.- 2027.
 
“U ovo naredno vrijeme naše gospodarstvenike očekuje snažna potpora iz različitih javnih izvora financiranja, a velikim dijelom iz sredstava fondova Europske unije gdje će nam na raspolaganju biti oko 26 milijardi eura od čega će 5 milijardi biti usmjereno direktno za naše poduzetnike i poljoprivrednike”, istaknula je ministrica te dodala kako se proces finalizacije operativnih programa bliži kraju, a nakon što Europska komisija odobri programe, odmah će se krenuti u raspisivanje javnih poziva i time započeti proces korištenja novih sredstava iz fondova Europske unije.
 
Ministrica se osvrnula i na novi Integrirani teritorijalni program u okviru kojega su razvijeni i Planovi industrijske tranzicije hrvatskih regija, odnosno Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske, koje su pretrpjele ili trenutno prolaze kroz značajno restrukturiranje svojih gospodarstava, a čiji je cilj omogućiti modernizaciju i diversifikaciju regionalnog gospodarstva triju regija kroz strateška partnerstva za inovacije, podršku malim i srednjim poduzećima u komercijalizaciji inovacija, primjeni naprednih tehnologija i razvoju vještina za industrijsku tranziciju, te uspostaviti učinkoviti eko sustav za industrijsku tranziciju.
 
“U našim operativnim programima već imamo izrađena tri plana industrijske tranzicije naših regija za što je predviđeno dodatnih 506 milijuna eura uz pomoć kojih će poduzetnici stvarati strateška partnerstva, stvarati nove brendove, inovativne proizvode te biti nositelji promjena i tranzije unutar same regije, a onda će u sljedećem koraku na temelju stvaranja regionalnih lanaca vrijednosti biti i dio međuregionalnih lanaca vrijednosti između država članica Europske unije”, kazala je ministrica te dodala kako je Europska komisija već pripremila prve pilot pozive za međuregionalne lance vrijednosti zbog čega čvrsto vjeruje kako će i hrvatsko gospodarstvo kroz ovakav “place-based” pristup imati priliku razviti i internacionalizirati svoje poslovanje u novom razdoblju.
 
Tijekom svojeg završnog izlaganja, ministrica Tramišak kazala je kako Republiku Hrvatsku očekuje jedno veliko investicijsko razdoblje koje će isto tako biti i puno izazova na koje svi moraju biti spremni, no vjeruje kako će tijela državne i javne vlasti zajedno s poduzetnicima, gospodarstvenicima i poljoprivrednicima, kao i znanstveno-istraživačkim sektorom, itekako dobro znati te prilike iskorisititi i u konačnici postići rast i razvoj gospodarstva Republike Hrvatske kao i njegovu izvoznu orijentiranost i internacionalizaciju.
 
Na Panelu je uz ministricu Tramišak sudjelovala i državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman, Todor Milčevski iz Svjetske banke te predstavnici tvrtki Gideon i Sofascore kao predstavnici uspješnih startup-ova.
 
Kao izvrstan alat za realizaciju još uspjeha poput onih tvrtki Gideon i Sofascore, ministrica Tramišak je istaknula novu strategiju pametne specijalizacije te davanje prilika slabije razvijenim područjima u okviru novog Višegodišnjeg financijskog okvira, a uz to je najavila i simplifikaciju brojnih procesa u novom financijskom razdoblju.

Završne riječi okupljenima je uputio potpredsjednik HGK Tomislav Radoš koji nije skrivao zadovoljstvo stručnim osvrtima na goruće teme za poduzetnike. "Mislim da se možemo složiti kako su naše najizglednije prilike identificirane Strategijom pametne specijalizacije, gdje su definirana prioritetna područja s transformacijskim ciljevima u kojima možemo napredovati te ostvariti izvrsnost. Kako? Ulaganjem u istraživanje, razvoj i inovacije i to suradnjom i povezivanjem u lance kako se to na tržištu samo, i rekli bi prirodno, poslaguje", zaključio je Radoš.

Foto: Cropix / Ronald Goršić

Pisane vijesti