​Ministrica Tramišak svečano otvorila Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš u Kopačkome ritu

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Svibanj/Kopački rit/aace5149-842d-4992-90ca-4ccd5a371bbd.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je u Kopačkome ritu svečano obilježena završna konferencija projekta te otvaranje Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš za čiju je obnovu, adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje uloženo 43,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

Prilkom svojeg obraćanja ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak pozdravila je sve prisutne i čestitala na realizaciji još jednog vrijednog projekta uime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i u svoje osobno ime.
 
Ministrica je istaknula kako je Park prirode Kopački rit važan dio mreže hrvatskih parkova prirode te da joj je izuzetno zadovoljstvo  pratiti kako se sredstva iz fondova Europske unije ulažu u daljnji razvoj nacionalnih parkova i parkova prirode.
 
“Prezentacija prirodne i kulturne baštine su vrijednosti koje Republika Hrvatska ima i koje kroz ovu mrežu izgrađenu i putem sredstava iz fondova Europske unije, zasigurno mogu učiniti puno po pitanju prepoznatljivosti Republike Hrvatske u Europi i svijetu”, istaknula je ministrica Tramišak te dodala kako se na području Osječko-baranjske županije provode ulaganja u prirodnu baštinu od oko 80 milijuna kuna iz fondova Europske unije, a upravo je Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš najveći od njih.
 
Osim toga, ministrica je istaknula kako je iz fondova Europske unije u razdoblju 2014.-2020. ukupno uloženo 2 milijarde kuna u očuvanje prirodne i kulturne baštine diljem Republike Hrvatske te kako nas u novom sedmogodišnjem financijskom razdoblju očekuju još veća ulaganja.
 
“Važno je spomenuti da će i u novom razdoblju 2021.-2027. sigurno važnu ulogu imati zelene politike Europske unije s naglaskom na održivost kulturne i prirodne baštine, ulaganje u očuvanje bioraznolikosti te ulaganje u razvoj zelene infrastructure jer upravo su prirodni resursi nositelji budućnosti i temelj društvenog i gospodarskog razvoja”, kazala je ministrica Tramišak te dodala kako će Republika Hrvatska imati prilku ulagati u svoja prirodna bogatstva te kroz proširenje turističke ponude na istima graditi i svoje gospodarstvo.
 
“Projekti poput ovog stvaraju novu atrakcijsku osnovu koja će zasigurno privlačiti brojne posjetitelje upravo na područje Kopačkog rita i Osječko-baranjske županije te kontinuirano doprinositi održivosti korištenja prirodne baštine u svrhu razvoja turizma koji je od velikog značaja posebno ovdje u Slavoniji te općenito na kontinentalnom dijelu Lijepe naše”, zaključija je ministrica te još jednom čestitala na otvorenju Centra te dodala kako ćemo ovakve projekte sigurno imati priliku viđati i u narednom razdoblju i ulagati puno veća i značajnija sredstva s obzirom da nas čeka doista veliko investicijsko razdoblje i brojne nove mogućnosti i prilike iz fondova Europske unije.

“S ovim sadržajem dobivamo mogućnost snažnije edukacije i prezentacije, prije svega našoj djeci, o važnosti prirode. Drugo je mogućnost disperziranja posjetitelja u parku prirode, dakle smanjit ćemo pritisak na područje oko jezera Sakadaš. I treće, projekt će, vjerujemo, bitno doprinijeti razvoju lokalne zajednice, kroz prodaju suvenira ili iznajmljivanje smještaja”, naveo je Ivo Bašić, ravnatelj JU Park prirode Kopački rit.

Nataša Ciprijanović, stručni turistički vodič kroz kompleks Dvorca, pojasnila je kako je riječ o obnovi tri objekta, a kroz Prezentacijsko-edukacijski centar posjetitelji će se moći upoznati s prirodnom baštinom, na kojoj je naglasak, ali i povijesnom baštinom. - Nekada je dvorac bio rezidencijalno lovačko sjedište, zatvorenog tipa, za vladare i njihove goste, a sada će se koristiti za zaštite prirode i promocije zaštićenog područja, zaključila je.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić kazao je kako su turističke brojke više nego odlične, te kako vjeruje da će Osječko-baranjska županija uskoro postati vrlo atraktivna, snažna, jaka kontinentalna destinacija, dobro organizirana i s kvalitetnom ponudom.
 
 
 
 

Pisane vijesti