Ministrica Tramišak: „Novi KBC Osijek preduvjet je razvoju i zadržavanju stanovnika"

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Svibanj/KBC Osijek/b2f55be4-0ce9-4067-b96f-a0126cea2b43.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je prisustvovala potpisivanju Ugovora o nabavi usluge izrade studije izvodivosti/isplativosti i analize troškova za projekt „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek". 

Projektom se planira priprema potrebne dokumentacije za pripremu strateškog projekta izgradnje i opremanja slobodno stajaće zgrade novog Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Ministrica Tramišak iskazala je zadovoljstvo zbog valorizacije pripreme strateškog projekta izgradnje novog KBC-a u Osijeku.

„Ova priprema studijsko-tehničke dokumentacije, potpisana je u 2019. godini, a sufinancira se iz sredstava Europske unije, odnosno tehničke pomoći Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i projekta Slavonija, Baranja i Srijem“, kazala je ministrica Tramišak.

„Spomenula bih da smo prije nekoliko mjeseci u Našicama potpisali aneks Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem kako bi u novoj perspektivi koja dolazi 2021.-2027. predvidjeli sredstva za realizaciju  i opremanje novog KBC-a u Osijeku“, dodala je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak pojasnila je kako je sporazum potpisan i na snazi.

„Nama predstoje sve potrebne aktivnosti kao partneri KBC-u i Ministarstvu zdravstva kako bi se ovaj projekt mogao realizirati“, pojasnila je ministrica Tramišak.

„Osijek je najveći grad Slavonije i jedno veliko gravitirajuće područje. Jedan od preduvjeta za njegov daljnji gospodarski rast i razvoj, zadržavanje stanovnika, zasigurno je kvalitetna zdravstvena skrb. Vjerujem da ćemo u zadanim rokovima započeti i realizaciju ovog projekta“, zaključila je ministrica Tramišak.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako je novi KBC potreba ove regije.

„To utemeljenje je za našu budućnost, za zdravstvenu budućnost naše djece, stoga je potpuno jasno da su studija izvodljivosti i određena analiza troškova ključni koraci pripreme ovog strateškog projekta od iznimne regionalne važnosti“, nastavo je ministar Beroš.

„Osigurali smo 30 milijuna kuna sredstava iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva zdravstva“, dodao je ministar zdravstva Vilim Beroš.

„Bit će to novi iskorak u pružanju zdravstvene zaštite našem pučanstvu. Ona mora biti pravodobna, adekvatna i kvalitetna. Ono što radimo je zalog za budućnost, zalog da ćemo pratiti europske trendove u razvoju medicine“, rekao je ministar Beroš naglasivši kako je  Vlada Republike Hrvatske prepoznala potrebu razvoja regionalnih centara kao centara izvrsnosti.

„Potrebno je reformirati određene druge elemente zdravstvenog sustava, a poglavito broj bolnica na način da ćemo ih funkcionalno integrirati i preraspodijeliti djelatnosti“, dodao je ministar Beroš.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić kazao je kako je ovo početak konkretnih stvari kada je riječ o izgradnji novog KBC-a čija je izgradnja najavljena prije nešto više od tri godine.

„Ovim projektom započeli smo jednu priču koja će biti najveća i najbitnija investicija u posljednjih nekoliko desetljeća na području Osječko-baranjske županije“, kazao je župan Anušić.  

Župan Anušić podsjetio je kako su već ranije predstavljene ideja i lokacija, a kako se današnjim danom započinje s konkretnim stvarima.

„Danas potpisujemo ugovor o početku izrade studije. To je jedan u nizu projekata koji ćemo u budućnosti potpisivati do trenutka kada ćemo započeti izgradnju KBC-a u Osijeku“, dodatno je pojasnio.

„Osječko-baranjska županija i istok Hrvatske dobivaju novi KBC, jedini takve kvalitete na području istočno od Zagreba. Želimo imati jedan moderni i novi klinički bolnički centar koji će započeti svojim radom što prije i brže“, zaključio je župan Anušić.

Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić kazao je kako je ovo značajan dan za Osječko-baranjsku županiju.

„Iz one ideje koja se rodila prije tri godine sada imamo jednu konkretnu stvar za izradu studije“, kazao je ravnatelj Zubčić.

„Kada smo dobili novac iz europskih fondova za izradu same ideje novog KBC-a Osijek, prošlo je dosta mjeseci dok smo kroz javnu nabavu došli do potpisa. Novi KBC nužan je za Osijek i Osječko-baranjsku županiju, posebice kada znamo da je strategija Ministarstva zdravstva da se razvijaju regionalni centri“, dodao je ravnatelj Zubčić.

Ravnatelj Zubčić rekao je kako će značaj KBC-a kroz godine biti sve veći.

„Iz toga proizlazi da uvjeti u takvom regionalnom centru moraju biti na europskoj razini. Pred nama predstoji puno posla i nešto što nam je nepoznato. Puni smo entuzijazma , spremni smo za rad i spremni smo od nule stvoriti jednu modernu bolnicu uz pomoć stručnih osoba iz Hrvatske i inozemstva. Stvorit ćemo jednu konceptualnu građevinu koja će nam omogućiti KBC kao jednu funkcionalnu sredinu“, dodao je ravnatelj Zubčić.
 

Pisane vijesti