Ministrica Tramišak: "250 milijuna kuna uloženo je u obnovu kulturne baštine u Osječko-baranjskoj županiji"

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Svibanj/Bilje/8d237dde-9051-4012-babb-50690e1adaec.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Osječko-baranjskoj županiji prisustvovala potpisivanju ugovora za izradu projektne dokumentacije za obnovu dvorca Eugena Savojskog.

Ministrica Tramišak na početku obraćanja iskazala je zadovoljstvom provedbom projekta prisjetivši se početka pristupa projektu.

„Drago mi je što sam od samih početaka prije nekoliko godina sudjelovala s vama u kreiranju ovog projekta koji je imao za svrhu dobiti projektno-tehničku dokumentaciju“, kazala je ministrica Tramišak.

„Znamo da je kvalitetna projektno-tehnička studijska dokumentacija zajedno s elaboratima neizostavan dio kasnije prijave na fondove Europske unije kako bi se projekt i realizirao“, rekla je ministrica Tramišak i dodala kako je  važno dobro i kvalitetno se pripremiti.

Ministrica Tramišak podsjetila je kako je do sada potpisano sedam ugovora na širem području Grada Osijeka u vrijednosni 32 milijuna kuna za pripremu projektno-tehničke dokumentacije.

„Naši kulturni biseri koji će zasigurno na jednoj karti vidljivosti Osječko-baranjske županije doprinijeti puno i u smislu turističke valorizacije i u smislu pojačanja gospodarske aktivnosti koje će se vezati na taj segment. Dvorac u Bilju putem realizacije ovog projekta može napraviti jednu potpuno novu stvar u smislu kontinentalnog turizma, a to je kulturno-turistička ruta Osječko-baranjske županije na temelju povijesne ličnosti vojskovođe i princa Eugena Savojskog“, izjavila je ministrica Tramišak.  

„Danas je na području Osječko-baranjske županije uloženo gotovo 250 milijuna kuna u obnovu kulturne i prirodne baštine“, pojasnila je ministrica Tramišak.

„U novom programskom razdoblju 2021.-2027. otvaraju se nove mogućnosti za financiranje održivog gospodarenja i ulaganja u prirodnu i kulturnu baštinu. Ti projekti će imati svoje mjesto i pronaći svoj izvor financiranja“, dodala je ministrica Tramišak.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je kako je projekt započet s ciljem obnove svih dvoraca na području Osječko-baranjske županije.

„U ovome trenutku obnavljamo dvorac Pejačević u Našicama, dvorac Tikveš, a potpisujemo i ugovor za obnovu dvorca u Bilju. Osječko-baranjska županija i Općina Bilje preuzeli su vođenje projekta kao partneri“, podsjetio je župan Anušić.  

Župan Anušić kazao je kako se kreće korak po korak kako bi se dvorac obnovio u potpunosti i stavio u funkciju turizma i svega što je Općina Bilje u svojim aktivnostima zamislila.

„Nadam se da će ovakvih projekata biti i dalje“, zaključio je osječko-baranjski župan.

Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj izjavio je kako je Općina učinila sve predradnje za potpisivanje ugovora za izradu projektne dokumentacije.

„Hvala svima koji su doprinijeli da smo konačno na početku puta izrade projektne dokumentacije za obnovu dvorca. Nadam se da ćemo po završetku projekta otvoriti dvorac i predati ga svim stanovnicima Osječko-baranjske županije na upravljanje. Sadržaj dvorca će biti definiran na način da ćemo vidjeti što su prihvatljive aktivnosti na temelju studije koje već imamo i koju smo izradili“, rekao je načelnik Cickaj.

Pisane vijesti