Ministrica nazočila svečanoj sjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Kolovoz/Virovitica/234214344_346850313750442_9091215766667052046_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Virovitica je, osim što je prvak Hrvatske u privlačenju sredstava iz EU fondova danas ujedno moderan i uređen grad, grad koji je osjetljiv na potrebe svojih građana, pravi grad mogućnosti. Poruka je to s današnje (petak) svečane sjednice Gradskog vijeća koja je održana u Kazalištu Virovitica u povodu Rokova 2021. , tradicionalne manifestacije u okviru koje će kroz četiri dana bogatog programa Virovitica proslaviti 787. rođendan i blagdan sv. Roka, svog sveca zaštitnika.

Na sjednici su uz domaćina, gradonačelnika Ivicu Kirina sa suradnicima, nazočili i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ujedno i izaslanica predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić, saborska zastupnica prof. dr. sc. Vesna Bedeković, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, ravnatelj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, župan Igor Andrović sa suradnicima, počasni građani Grada Virovitice Vladimir Šeks i general pukovnik Mladen Markač, gradonačelnici i načelnici s područja Virovitičko-podravske županije, sudac Visokog kaznenog suda u Zagrebu Ivan Turudić, dobitnici javnih priznanja, predstavnici institucija i ustanova te drugi uzvanici.

ZA DOBROBIT CIJELE ZAJEDNICE

Predstavljajući rezultate rada Gradskog vijeća u posljednjih godinu dana predsjednica Lahorka Weiss istaknula je kako je tijekom sjednica Vijeća doneseno niz odluka kojima se radilo na razvoju gospodarstva, poljoprivrede, obrazovanja, društvenih pitanja, odnosno razvoju svih segmenata u nadležnosti jedne lokalne samouprave.

Virovitica je danas uređen grad koji je osjetljiv za potrebe svojih građana i koji predstavlja grad mogućnosti, a one se, uz vlastita i sredstva iz EU fondova, mogu ostvariti i zahvaljujući zajedničkim naporima svih uključenih u donošenje odluka, rekla je.

–Riječ je o gradu koji ima dobro razvijen kulturni, sportski i društveni život, o gradu koji ima viziju, sustav i strategiju i koji zna kako ide prema budućnosti. Prioritet u novom razdoblju, uz nastavak rada na započetim projektima je svakako naglasak na razvoju gospodarstva i novim radnim mjestima – rekla je predsjednica vijeća L. Weiss koja je svim sugrađanima i sugrađankama čestitala Dan grada. Sve posjetitelje koji će u Viroviticu stizati iz drugih krajeva pozvala da se s domaćinima ugodno osjećaju i uživaju u programu ovogodišnjeg Rokova. Čestitala je dobitnicima javnih priznanja koji su “trudom i zalaganjem oplemenili život našeg grada i postali primjer drugima.”
 

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je ostavila trag u poslovanju Grada, Virovitica je odradila sve započete projekte te nastojala maksimalno izaći ususret obrtnicima i gospodarstvu kako bi im tako ublažili štetu nastalu uslijed pandemije. Istaknuo je to u svom govoru domaćin, gradonačelnik Ivica Kirin, nabrojavši samo neke od projekata koji su obilježili period od Rokova do Rokova – izgradnju novog pročistača, otvorenje novog vrtića u Sv. Đurađu, novo Reciklažno dvorište, nova parkirna mjesta, završene energetske obnove škola i zgrada javnog sektora, ulaganja u komunalnu infrastrukturu…Predstavio je okupljenima mehanizme pomoću kojih u narednom razdoblju planiraju realizirati sve planirane investicije, a među kojima su Treća osnovna škola, nova Glazbena škola u Virovitici, kompleks s bazenom, novi Autobusni kolodvor…

–Osobito me raduje što je danas Virovitica grad koji ima ono o čemu smo prije mogli samo sanjati. Uz aktivnosti koje su vezane uz rad gradske Uprave, primjetan je povećan interes i za gradnjom poslovno-stambenih zgrada iz domene privatnog sektora i gospodarstva. Za nešto više od dva tjedna počinje izgradnja spojne ceste Gajeva-Vinkovačka te uskoro i izgradnja hala u Poduzetničkoj zoni III koje će osigurati više od 100 novih radnih mjesta. Bez obzira na infrastrkturu koju gradimo, nama je gospodarstvo apsolutni prioritet. No projekt koji moramo izdvojiti i na koji naš grad i županija čekaju godinama je svakako brza cesta, čija se izgradnja na našem području očekuje već ove jeseni – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin koji je zahvalio građanima na povjerenju koje su mu ukazali i u novom mandatu i koji će, kaže, osigurati kontinuitet ulaganja potrebnih za razvitak grada. Zahvalio je svima koji su ove godine pokazali veliko srce za Petrinju i Sisak te dobitnicima javnih priznanja.
 

Virovitica danas ima Veleučilište, Dislocirani studij drvne tehnologije, Tehnološko-inovacijski centar, uskoro se očekuje otvorenje Centra za istraživanje u mljekarstvu. Riječ je o kapitalnim projektima koje Virovitica provodi u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i koji su vrijedni više od 200 milijuna kuna. Za nove, vrijedne oko 300 milijuna kuna, dokumentacija je već spremna, naglasio je župan Igor Andrović, čestitajući gradonačelniku i svim okupljenima na ostvarenim rezultatima u proteklom periodu te Dan grada i blagdan sv. Roka.

POŽELJNA DESTINACIJA

– Malo koja lokalna samouprava ovako marljivo skrbi o svom gradu. Virovitica je danas poželjna destinacija ne samo za Rokovo, već i kroz cijelu godinu. Upoznao sam puno mladih ljudi koji su došli i izvan županije i koji ovdje žele graditi svoj dom i život. Mi ne gradimo samo zgrade jer one nisu grad, grad su ljudi. Sve potpore tome služe, pomoći građanima, od izgradnje novog vrtića, navedenih planova za nove škole, besplatnih radnih materijala, cjelodnevnog boravka i nizu drugih pomoći kojima Virovitica izlazi ususret svojim sugrađanima. Gradska uprava skrbi i o ljudima treće životne dobi, a koji su nam ga ostavili grad u nasljeđe. Čestitke svima koji u tome sudjeluju. Želim da i dalje sanjate grad i 2030., a na nama je da radimo i dalje za dobrobit naše djece – poručio je župan.
 

Virovitica je promijenila svoje lice zahvaljujući i 900 milijuna kuna vrijednim projektima koji su na ovom području ostvareni u posljednjih nekoliko godina. Tim riječima, čestitajući građanima Dan grada, pozdravila je okupljene ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

– Svojim vrijednim radom, znanjem i trudom posljednjih godina iskoristili ste značajna EU sredstva u iznosu od 900 milijuna kuna, a kada dodamo vrijedan trud VPŽ, svrstavate se u najvrijednije sredine u Republici Hrvatskoj. Na područje vaše županije uloženo je gotovo 2,3 milijarde kuna. Nisu to samo javni infrastrukturni projekti koji su podigli znanost, obrazovanje, zdravstvenu njegu, rad administracije i javnog sektora, već tu ulaze i sva ulaganja obrtnika, poduzetnika i poljoprivrednika. Pametno ste iskoristili sredstva, a vjerujem da ćemo zajedno, od Grada, Županije, ministarstava i Vlade nastaviti razvijati vaš grad – izjavila je N. Tramišak.

Pohvalila je ulaganja u domeni obnove kulturne baštine kojom su ne samo stvorene dodane vrijednosti već je, rekla je, Virovitica i Virovitičko-podravska županija na taj način sačuvala ono najvažnije – svoj indentitet.



Pisane vijesti