Ministrica Nataša Tramišak na sastanku s povjerenicom Europske komisije Elisom Ferreirom

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Ožujak/EK/e1c56018-0a4b-4ba4-b6cd-b97a00adfb75.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas se u Bruxellesu sastala s povjerenicom Europske komisije Elisom Ferreirom.

Tom prilikom ministrica Tramišak kazala je kako je riječ o redovnom sastanku s povjerenicom Ferreirom na kojem se raspravljalo o završetku procesa planiranja novih operativnih programa 2021.-2027.

„Znamo da je Hrvatskoj na raspolaganju više od 25 milijardi eura u narednom razdoblju i da je dio tih sredstava odobren kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, a drugi dio redovnog višegodišnjeg okvira Europske komisije u iznosu od 14 milijardi eura je pod procesom programiranja i završetka programskih dokumenata“, rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak potom je kazala kako Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije radi na jednom dijelu programskih dokumenata koji se tiču kohezijske politike Republike Hrvatske kao i da je komunikacija s Europskom komisijom redovita.
„Ovo je jedan od sastanaka gdje težimo što kvalitetnijim i sadržajnim dokumentima i mogućnostima za Hrvatsku“, naglasila je ministrica Tramišak.

U novom razdoblju provodit će se tri operativna programa kohezijske politike i dva operativna programa koja su vezana za Fond za regionalni razvoj i Fond za kohezijsku politiku kao nastavak mogućnosti iz razdoblja 2014.-2020.

„Sve to uz veći fokus na zeleno i digitalno, te uz veća ulaganja usmjerena na osnovne potrebe i Integrirani teritorijalni program koji ima pristup slabije razvijenim dijelovima Hrvatske, zatim planovima industrijske tranzicije regija, otoka, brdsko-planinskih područja i naravno jačanje urbane inicijative kroz ITU gradove“, objasnila je ministrica Tramišak i dodala kako će finalni dokumenti biti predani Europskoj komisiji kroz mjesec dana kao i da će biti usvojeni u prvoj polovici 2022. godine.
Ministrica Tramišak osvrnula se i na rat u Ukrajini i neutrošena sredstva iz prethodnog financijskog razdoblja.

„Što se tiče Hrvatske, naravno da Hrvatska već pruža pomoć ukrajinskim izbjeglicama. Prošli tjedan su predsjednik Vlade i Vlada donijeli određene odluke u smislu dodatnih financijskih sredstava i angažmana za prihvat samih izbjeglica i svu onu pomoć i u integraciji u hrvatsko društvo“, izjavila je ministrica Tramišak.

„Ono što trebamo reći za korištenje sredstava iz kohezijske politike u prethodnom razdoblju je da je Hrvatska ugovorila 124%. Dakle 24% sredstava više nego što smo imali na raspolaganju i svi ti projekti su još u fazi implementacije u tijeku. U ovom trenutku ne možemo govoriti hoće li ostati neiskorištenih sredstava i to ćemo znati krajem 2023., odnosno početkom 2024. godine“, rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak zatim je kazala kako se prati napredak u realizaciji projekata te da će se krajem 2023. godine vidjeti postoji li višak sredstava.

„Naravno da je uvijek pohvalna brza inicijativa koja dolazi od strane Europske komisije jer se time omogućava fleksibilnost i brža reakcija samih država članica. Znamo da Hrvatska nudi i pruža pomoć svim izbjeglicama koji će tražiti uočiste u Hrvatskoj“, dodala je ministrica Tramišak.  

Ministrica Tramišak zatim se osvrnula na instrumente za tehničku pomoć.

„Mi smo u prethodnom razdoblju koristili tehničku pomoć iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i brojni su projekti u Hrvatskoj bili ugovoreni za financiranje izrade pripreme samog projekta i projektno- tehničke studijske dokumentacije“, rekla je ministrica Tramišak i kao primjere takvih projekata navela Nacionalnu dječju bolnicu u Zagrebu, te KBC u Splitu i Osijeku.

Pisane vijesti