Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić sastao se s norveškom državnom tajnicom Elsbeth Sande Tronstad

Slika /slike/Vijesti/Tolusic_Tronstad.jpg

ZAGREB, 4. ožujka 2016. – Norveška državna tajnica, Elsbeth Sande Tronstad, susrela se danas u sklopu svog službenog posjeta Zagrebu s ministrom regionalnoga razvoja i fondova EU, Tomislavom Tolušićem.

Tema sastanka bila je provedba projekata u sklopu Darovnice Kraljevine Norveške i zemalja Europskoga gospodarskog prostora (Norveška, Island i Lihtenštajn) te dogovori oko idućeg programskog razdoblja.

Republika Hrvatska je, naime, u travnju 2014. godine potpisala Memorandum o suradnji s Kraljevinom Norveškom i zemljama Europskoga gospodarskog prostora o darovnici vrijednoj 73,5 milijuna kuna, u sklopu koje se do 2017. u Hrvatskoj provodi pet projekata: jačanje kapaciteta pravosuđa i obnova suda u Karlovcu, uspostava centra za energetiku i Navis u Šibeniku, izgradnja interkulturne škole u Vukovaru, program jačanja civilnog društva te projekt tripartitne suradnje između udruga poslodavaca, sindikata i javne uprave.

Državna tajnica Tronstad istaknula je zadovoljstvo dosadašnjom provedbom projekata u Hrvatskoj, dodavši kako uskoro započinju pregovori između RH i Kraljevine Norveške za nova sredstva i programsko razdoblje 2014.-2021. u kojem će iznos dostupan Hrvatskoj biti višestruko veći od dosadašnjeg i iznosit će oko 103 milijuna eura.

Nakon sastanka pomoćnik ministra dr. sc. Tomislav Jurendić je zajedno s norveškom državnom tajnicom Tronstad, norveškom veleposlanicom u Hrvatskoj, Astrid Versto te ministrom pravosuđa, g. Antom Šprljom, obišao gradilište projekta obnove zgrade Županijskog suda u Karlovcu koji se također financira iz norveške darovnice.

Više informacija o projektu možete pronaći na internetskoj stranici www.norwaygrants.hr.



Pisane vijesti