Ministar Pavić za HRT: Zatražili smo partnerstvo s EU kako bi se sredstva investirala u demografsku politiku

Slika /slike/Vijesti/srpanj 2019/TemaDana.png

Gost HRT-ove Teme dana  bio je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Marko Pavić.

- Gospođa von der Leyen doći će u Hrvatsku i 20. studenoga kada će biti kongres Europske pučke stranke, tako će u prvih šest mjeseci otkako je izabrana dva puta biti u Hrvatskoj. To dovoljno govori i o važnosti Hrvatske i kako smo se od zemlje koja je ušla prije samo šest godina, doveli do toga da ćemo voditi i predsjedati Europskom unijom sljedeće godine, rekao je Pavić.
 
Predstavila je program koji sumira njezine ciljeve za petogodišnje razdoblje.
 
- Nekoliko se tema iskristaliziralo. Ravnomjerni razvoj Europe, druga komponenta je završetak proračuna EU i treći je pitanje demografije. Zatražili smo partnerstvo i da se investiraju sredstva u demografske politike, koja muči i ostalih desetak zemalja EU i upravo na inicijativu Hrvatske ušla je u program Vijeća i nadamo se da će ući i u program Europske komisije.
 
Ministar je najavio pojednostavljenje u povlačenju sredstava iz fondova.
 
- Svakako će biti pojednostavljenje procedura i sustava, da bude lakši korisnicima, želimo se ugledati na one najuspješnije lekcije koje smo naučili u apsorpciji fondova i implementirati ih u sljedeće razdoblje. Ono što nam zasad  slijedi za predsjedanje je velika prilika i velika čast da će Hrvatska imati priliku zatvarati proračun EU. Ono što nam je ključno je da zadržimo nacionalnu stopu financiranja.
 
Hrvatska treba predložiti dva kandidata za povjerenika Europske komisije do kraja kolovoza.  Premijer Andrej Plenković ime će uputiti u sljedeća dva tjedna, rekao je Pavić. Spominju se Božinović, Marić, Šuica, a na pitanje bi li on prihvatio tu ulogu, uzvraća da ne želi odgovarati na hipotetska pitanja. Na premijeru, je kaže da odluči.
 
Izvor: HRT / Vlada
Foto: HRT 

 


Vijesti iz medija | EU fondovi