Ministar Pavić u Splitu na dodjeli ugovora: Projekti pokazuju da EU fondovi mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju Dalmaciju

  • Slika /slike/Vijesti/srpanj 2019/Solin_8.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tijekom radnog posjeta  Splitsko-dalmatinskoj županiji ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić u Splitu je uručio dva ugovora iz područja zdravstva vrijedna oko 40 milijuna kuna, dok je u Solinu potpisao ugovor za projekt „Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split“ vrijedan 32.7 milijuna kuna.

Uz to, zajedno s izaslanikom predsjednika Vlade, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, izaslanikom predsjednika Hrvatskog sabora Antom Bačićem i županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom, ministar je položio vijenac na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Gospinom otoku i sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Solina koja je održana u povodu obilježavanja Dana Grada Solina i blagdana Male Gospe.

U sustavu zdravstva već je ugovoreno 1,7 milijardi kuna od raspoložive 2 milijarde iz EU fondova

Prilikom dodjele ugovora iz područja zdravstva za projekt „Priprema strateških projekata Kliničkog bolničkog centra Split“ i „Poboljšanja pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Splitsko dalmatinskoj županiji“, ministar Pavić naglasio je da je Ministarstvo zdravstva napravilo značajan iskorak u korištenju sredstava europskih fondova budući da je ugovorena 1,7 milijardi kuna od raspoložive dvije milijarde kuna.

Govoreći o korištenju EU fondova u Splitsko-dalmatinskoj županiji ministar je istaknuo da je županija ugovorila 3,1 milijardu kuna projekata od čega je 1,2 milijarde kuna na području Splita.
„To znači da EU fondovi stvarno mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju županiju, mijenjaju Dalmaciju jer omogućavaju bolji pristup zdravstvu, bolje školstvo i javne usluge“, izjavio je ministar i najavio skorašnje potpisivanje ugovora za transfuzijski centar KBC-a vrijedan oko 50 milijuna kuna.
32,7 milijuna kuna za ljetne pozornice i kulturno-turistički sadržaj
Ministar je u Solinu uručio ugovor za projekt „Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split“ ukupne vrijednosti 32,7 milijuna kuna kojim će se izgraditi, urediti i opremiti otvorene ljetne pozornice i popratni objekti te sadržaji za kulturno turističku namjenu na ukupno 8 različitih lokacija u gradovima Solinu, Trogiru, Kaštelima i Omišu te općinama Klis, Dugopolje i Lećevica.
„Bespovratna sredstva dodijeljena za obnovu kulturne baštine, integracijom različitih kulturnih komponenti i povezanih zabavnih aktivnosti, doprinijet će održivom razvoju i prepoznatljivošću turističke destinacije na lokalnoj razini.  Sve ljetne pozornice bit će pristupačne za posjetitelje svih kulturnih događaja u ovim gradovima i općinama“ kazao je ministar.

Splitsko-dalmatinska županija u samo pet mjeseci ugovorenost EU sredstava povećala za gotovo milijardu kuna

Ministar Pavić završio je radni posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji sudjelujući na svečanoj sjednici Grada Solina na kojoj je istaknuo da je u mandatu ove vlade, u okviru Operativnih programa Konkurentnost i kohezija i Učinkoviti ljudski potencijali, do 31. srpnja 2019., na području Grada Solina ukupno je ugovoreno 50 milijuna kuna.
 
Splitsko-dalmatinska županija je u pet mjeseci, od ožujka kada je iznos ugovorenih sredstava bio oko 2 milijarde kuna do kolovoza, ugovorenost bespovratnih sredstava povećala za gotovo milijardu kuna na iznos od 3,1 milijardu kuna.

Ističući najvažnije projekte sufinancirane iz EU fondova u Gradu Solinu i Splitsko-dalmatinskoj županiji poput projekta „Pilot linija bojanja za eksperimentalna istraživanja, razvoj i inovacije“, „Centar za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji“ i izgradnje mosta na Čiovu, sto pokazuje jasan cilj Vlade da želi ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske.

„Imamo jasan cilj svim građanima naše zemlje omogućiti bolje uvjete života i poslovanja, otvoriti nova radna mjesta, omogućiti socijalnu sigurnost, jednak pristup obrazovanju, bolju infrastrukturu u gradovima i mjestima, više kulturnih sadržaja i kontinuirani razvoj. Ovi projekti pokazuju da EU fondovi mijenjaju Hrvatsku, a mi u Vladi ćemo u suradnji s partnerima na lokalnoj zajednici činiti dalje korake kako bi u korištenju sredstava iz EU fondova bili i dalje uspješni“, zaključio je ministar.

Pisane vijesti | EU fondovi