Ministar Pavić u Šibeniku i Benkovcu: Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku; mijenjaju vizuru, sentiment i ekonomiju gradova

  • Slika /slike/Vijesti/listopad 2019/DSC_2007.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dvodnevni radni posjet Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije završio je svečanim potpisivanjem 24 ugovora.

U tvrđavi Barone u Šibeniku ministar je potpisao šest ugovora o sufinanciranju europskih projekata te dodijelio jedanaest ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava dok je u Benkovcu dodijelio sedam ugovora u okviru poziva „ Razvoj poduzetništva u gradu Benkovcu“ koji Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi u okviru Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima.  Uz to, ministar Pavić sudjelovao je na potpisivanju ugovora Veleučilišta u Šibeniku za provedbu projekta Studentski dom Palacin.

Šibensko – kninska županija ugovorila 1,7 milijardi kuna iz fondova Europske unije

Ministar Pavić naglasio je da je Šibensko-kninska županija do sada ugovorila 1,6 milijardi kuna, a da je taj iznos s današnjim potpisivanjem ugovora u Šibeniku  porastao na 1,7 milijardi kuna što su, kako je kazao ministar, značajna sredstva za razvoj Šibensko-kninske županije i grada Šibenika.

Govoreći o povlačenju sredstava iz fondova Europske unije ministar je naveo da je Hrvatska od ukupne omotnice od 10,8 milijardi kuna ugovorila 76%, napomenuvši  pri tom da je Vlada Republike Hrvatske svjesna nužnosti osiguravanja nacionalnih sredstava za sufinanciranje projekta stoga je u okviru Fonda za sufinanciranje europskih projekata osigurala 300 milijuna kuna.

„Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku i to smo nedavno vidjeli na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova upravo u Šibeniku. Vidjeli smo da osiguravaju bolje zdravstvo, 1.7 milijardi kuna za zdravstvo, da osiguravaju turističku održivost, bolje školstvo, bolje ceste i zračne luke. Dižemo kvalitetu života i osiguravamo radna mjesta.  Upravo radi europskih fondova u zadnje tri godina u zapošljavanje je uloženo 6 i pol milijardi kuna“, izjavio je ministar i čestitao Gradu Šibeniku  na povlačenju sredstava za revitalizaciju šibenskih tvrđava.

Studentski dom Palacin – veći smještajni kapaciteti

U svom obraćanju na potpisivanju ugovora Veleučilišta u Šibeniku za projekt „Studentski dom Palacin“ izrazio je svoju potporu provedbi projekta koji će povećati smještanje kapacitete doma i privlačiti međunarodne studente, napomenuvši da kao bivši predsjednik Udruge mladih znanstvenika razumije potrebe znanosti i visokog obrazovanja.

Ponovio je da Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokreće projekt  osnivanja učilišta koje će se ticati administracije, ne pisanja projekata, europskih fondova te izrazio nadu da će se u tome projektu ostvariti i suradnja s Veleučilištem u Šibeniku.

„Šibenske tvrđave simbol su korištenja europskih fondova i simbol na koji način europski fondovi mijenjaju ne samo vizuru već i sentiment, turizam i ekonomiju pojedinog grada“, rekao je ministar.

Benkovačkim poduzetnicima 3,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava

„Ukupno je u gradu Benkovcu ugovoreno preko 106 milijuna kuna različitih projekata, a danas potpisujemo 3,4 milijuna kuna. Najbitnije je da ti novci idu poduzetnicima za zapošljavanje na ovom području, to je možda najbolji način na koji europski fondovi mijenjaju Hrvatsku i na koji način vama poduzetnicima omogućuju da ostanete na ovom području i otvarate radna mjesta žiteljima ovoga područja“, izjavio je ministar Pavić na dodjeli ugovora benkovačkim poduzetnicima.

Govoreći o tome kako fondovi Europske unije mijenjaju Hrvatsku i grad Benkovac, ministar je naglasio da je dovoljno prošetati gradom i vidjeti brojna gradilišta za projekte poput uređenja povijesne jezgre grada, čestitavši gradonačelniku na Intervencijskom planu kojim su obuhvaćeni brojni razvojni projekti.

Današnji ugovori s benkovačkim poduzetnicima potpisani su u okviru Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Riječ je novom pristupu integriranih ulaganja u pet odabranih depriviranih pilot područja (Petrinja, Knin, Vukovar, Benkovac i Beli Manastir s Dardom), a s ciljem njihovog fizičkog, socijalnog i gospodarskog oporavka. Ulaganja se provode u različita područja koja su identificirana u Intervencijskom planu svakog odabranog pilot područja.

U Intervencijskom planu grada Benkovca i pratećem Akcijskom planu identificirana je potreba ulaganja u razvoj poduzetništva slijedom  stoga je Poziv usmjeren na povećanje kapaciteta za razvoj malog i srednjeg poduzetništva na području grada Benkovca.

 
 
 

Pisane vijesti | EU fondovi