Ministar Pavić u emisiji „U mreži Prvog“

Slika /slike/Vijesti/2020/veljača/Ministar Pavić_U Mreži prvog.png

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić gostovao je jutros u emisiji „U mreži Prvog“ u kojoj se razgovaralo o pregovorima oko višegodišnjeg financijskog okvira koji se odvijaju u Bruxellesu.

U emisiji je uz ministra gostovao i Jakša Puljiz iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.
 
Ministar Pavić naglasio je da su pregovori očekivano teški jer su stajališta zemalja članica dosta udaljena, odnosno da je velika podjela između zemalja neto uplatiteljica i zemalja Prijatelja kohezije.
 
Upitan očekuje li da će se dogovor postići za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem, ministar je odgovorio da očekuje, da je gotovo sigurno da će se dogovor postići za vrijeme hrvatskog predsjedanja jer vrijeme čini bitan faktor, odnosno da su svi dionici koji pregovaraju svjesni kašnjenja usvajanja financijskog okvira. Ponovio je da je situacija kompleksa, ali da se svi čelnici zemalja bore za ono što im je bitno. Naglasio je da se predsjednik Vlade bori za ono što je bitno za Hrvatsku jer je bitan kontinuitet ulaganja europskih fondova da razvoj Hrvatske bude na istoj ili sličnoj razini kao i u dosadašnjem razdoblju, kao i da stopa sufinanciranja ostane ista ili slična.
 
Govoreći o paragrafu 64 pregovaračke kutije ministar je kazao da je pozitivno za Hrvatsku što je pregovarački proces preuzeo predsjednik Europskog vijeća budući da tako Hrvatskoj, odnosno premijeru Plenkoviću ostaje mogućnost značajnijeg izražavanja hrvatskog stava. Napomenuo je da članak 64 pregovaračke kutije, koji predviđa dodatna sredstva za zemlje koje su kohezijska sredstva koristila u samo jednoj financijskoj perspektivi, je značajno za Hrvatsku te je istaknuo kako je vrlo važno da Hrvatska prvi puta sudjeluje u pregovaračkom procesu jer će ovi pregovori označiti u kojem smjeru će ona ići sljedećih 10 godina.
 
Na upit da prokomentira prijedlog povećanja nacionalnog sufinanciranja na 25%, ministar je odgovorio da je po tom pitanju hrvatski stav vrlo jasan, da je Hrvatska zemlja koja je koristila samo jednu financijsku omotnicu, dok su druge zemlje imale barem dvije omotnice sa stopom sufinanciranja s 15%, da je jedina članica koja je imala rat, stoga je cilj Hrvatske da nacionalno sufinanciranje ostane na istoj razini.
 
Ministar je apostrofirao da se višegodišnji proračun mora donijeti konsenzusom, odnosno da svaki čelnik države članice mora potpisati prijedlog te ponovio da osobno vjeruje da će se dogovor uskoro postići jer su svi svjesni što znači kašnjenje. Istaknuvši da je umjereno optimističan, naveo je i da treba voditi računa o četrdesetak uredbi koje se moraju međusobno ispregovarati.
 
„Dakle, još je veliki proces do kraja da se može krenuti s omotnicom, da države članice mogu krenuti s korištenjem EU fondova“, zaključio je ministar.

Foto: HRT (screenshot) 

Vijesti iz medija | EU fondovi