Ministar Pavić na polaganju kamen temeljca za Studentski dom i restoran Sveučilišta u Zadru

  • Slika /slike/Vijesti/2020/siječanj/IMG-20200117-WA0082.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić boravi u radnom posjetu Zadru u okviru kojega je sudjelovao na svečanom obilježavanju gradnje Studentskog doma i restorana Sveučilišta u Zadru.

U svom govoru ministar Pavić izrazio je zadovoljstvo što su, zahvaljujući europskim fondovima, u ovoj financijskoj omotnici osigurana sredstva za izgradnju 14 studentskih domova.

„Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju županije, europski fondovi mijenjaju znanost i visoko obrazovanje. Europski fondovi pružaju bolju priliku našim studentima za kvalitetnije studiranje, internacionalizaciju naših studentskih programa i dižu kvalitetu usluga koju studenti dobivaju“, izjavio je ministar.

Govoreći o sljedećoj financijskoj omotnici ministar je kazao da će naglasak biti na istraživanju i razvoju budući da će jedan od prioriteta odnosno tzv. tematska koncentracija u budućem razdoblju biti pametna Europa. Kako je pojasnio ministar, odlučeno je da će od ukupne alokacije za koheziju 35 posto sredstava biti izdvojeno za tzv. pametnu Europu odnosno istraživanje i razvoj, dok će 30% sredstava ići za zelenu Europu odnosno borbu s klimatskim promjenama i smanjenje utjecaja CO2.

„Znanost, istraživanje i visoko obrazovanje itekako je profitiralo od europskih fondova, a još će više imati prilike u budućoj financijskoj omotnici“, poručio je ministar Pavić.

U izjavi za medije ministar Pavić naglasio je da je za izgradnju četrnaest studentskih domova izdvojeno preko milijardu i 200 milijuna kuna te nadodao da budući da su cijene građevinskih radova porasle, dio sredstava osigurano iz nacionalnih sredstava.

Izgradnja Studentskog doma i restorana u Sveučilištu u Zadru čija je ukupna vrijednost oko 74,4 milijuna kuna, financira se u okviru Poziva Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Nakon svečanog obilježavanja gradnje studenskog doma, ministar Pavić susreo se sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem. Na radnom sastanku razgovarali su o provedbi projekata u Zadru i na otocima u zadarskom arhipelagu te pripremi projekata za buduću financijsku omotnicu.

 

Pisane vijesti | EU fondovi