Ministar Erlić u radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_7999.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U pratnji župana Marušića i gradonačelnika Hrebaka obišao je nekoliko lokacija bjelovarskih projekata te su održani radni sastanci.

Najveći projekt i ujedno najveće buduće bjelovarsko gradilište, nalazi se u prigradskom naselju Veliko Korenovo gdje je započela s radom bušotina geotermalnog izvora.
Njegova provedba realizira se uz pomoć EU fondova, a dio je osiguran i putem dodjele sredstava iz Financijskog mehanizma EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma kroz program "Energija i klimatske promjene".

Ministar Erlić kazao je da geotermalna energija u ovom trenutku predstavlja nedovoljno iskorišten potencijal u Hrvatskoj te izrazio nadu da će i drugi naši gradovi biti inspirirani Bjelovarom.

„Čestitao bih gradonačelniku Hrebaku na uistinu hrabrim i vrijednim potezima kojima Bjelovar gura naprijed i u nekim je stvarima predvodnik u Hrvatskoj. Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova podupire ovakve projekte, među ostalim i putem ITU mehanizma kojim smo osigurali 22 milijuna eura za Urbanu aglomeraciju Bjelovar namijenjenih ulaganjima, a među ostalim i u zelenu energiju”, istaknuo je ministar Erlić.
Napomenuo je da je iskorištavanje geotermalne energije u Hrvatskoj još uvijek u početnoj fazi i da taj potencijal treba snažnije i brže aktivirati.
„Imamo primjere Austrije, Mađarske i Slovenije gdje se geotermalna energija koristi za toplice, ali i iza poljoprivredu i industriju. To je čista energija koja zapravo omogućava da županije i gradovi steknu konkurentnost i prednost. Postoje i primjeri gdje su se neka područja koja su ulagala u geoterme potpuno turistički preobrazila. Grad Bjelovar upravo to radi i vjerujem da će rezultati ovih vizionarskih projekata doći do izražaja kroz sljedećih 4 do 5 godina”, zaključio je ministar.

Projekt ima utjecaj na cijelo urbano područje, a zajedničkom sinergijom s projektima Zeleni centar Belovar i Garden House doprinijet će i rješavanju turističkih razvojnih potreba.

„Bjelovar je prvi grad u Hrvatskoj koji je tako daleko odmakao s provedbom projekta geotermalne energije i počeo s bušenjem, da očekujemo da će se geotermalnom energijom iz ovog izvora u budućnosti napajati poslovna zona veličine 80 hektara koja će se ovdje izgraditi, kao i buduće toplice te tvrtka Bjelovarski sajam”, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak te istaknuo da već sada vlada velik interes za zemljište u poslovnoj zoni, jer je u blizini izlaz na čvorište buduće brze ceste prema Zagrebu koja bi se trebala izgraditi do početka 2026. godine.

Župan Marko Marušić naglasio je kako nema grada i općine u Bjelovarko-bilogorskoj županiji u kojima se nešto ne gradi europskim sredstvima i uz podršku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

"Naša županija više nije među najnerazvijenijima i to je najbolji pokazatelj da je smjer kojim idemo dobar i da sve ovo što radimo ima smisla", kazao je župan.

Ministar je ovom prilikom gradonačelniku Bjelovara uručio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Integriranog teritorijalnog programa u financijskom razdoblju 2021. - 2027. te Sporazum o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći Integriranog teritorijalnog programa 2021. - 2027. za podršku provedbi funkcija posredničkog tijela za odabir operacija.



Pisane vijesti