Ministar Erlić na konferenciji „Ekonomska politika Hrvatske u 2024.“

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/ae2232c2-c83f-489c-8eb5-a52c88559106.JPG
  • Slika
  • Slika

Tradicionalna godišnja konferencija u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista održala se u Opatiji.

Ministar je u okviru programa dao pregled ključnih makroekonomskih pokazatelja i učinaka kohezijske politike te govorio o industrijskoj tranziciji hrvatskih regija.
„U novoj EU perspektivi velik je fokus stavljen na industrijsku tranziciju. To je precizno planiran koncept koji targetira regije i za svaku od njih definira lance vrijednosti prema prioritetno određenim industrijskim nišama. Možda na prvu zvuči pomalo komplicirano, ali je s aspekta regionalnog razvoja jedino logično i predstavlja najkraći i najefikasniji put ka uspješnoj industrijskoj tranziciji“, kazao je ministar Erlić.
 
Industrijska tranzicija u hrvatskim je regijama geografski podijeljena na Panonsku, Sjevernu i Jadransku Hrvatsku i izravno se povezuje s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. kroz aktivnosti pametne specijalizacije i jačanje pozicije regionalnog gospodarstva u globalnim lancima vrijednosti. Cilj ovih ulaganja je poticanje ekonomske dinamike u onim područjima koja imaju najviši potencijal rasta.
Prioritetne niše grupirane su u regionalne lance vrijednosti koji će biti glavni instrument za daljnje upravljanje procesom industrijske tranzicije i kontinuirane poduzetničke aktivnosti.
 
„Hrvatska je brzo prepoznala važnost ovih procesa za konkurentnost svog gospodarstva pa smo u novom programskom razdoblju iz EU fondova osigurali 500 milijuna eura za industrijsku tranziciju naših regija. Ta će se sredstva usmjeriti u istraživanje i razvoj, jačanje startupova, stjecanje znanja za pametne vještine i umrežavanje kroz klastere. Prvih 100 milijuna eura za inovativne poduzetnike ide kroz poziv Ministarstva već do kraja ove godine“ istaknuo je ministar.
 
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u listopadu je objavilo savjetovanje s javnošću o nacrtu uputa za prijavitelje planiranog poziva „Jačanje strateških partnerstva za inovacije u procesu industrijske tranzicije“ (https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=25378), a bit će otvoreno do 18. studenog.
 

Pisane vijesti