Održan sastanak Otočnog vijeća

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_5828.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Vijeće se, u nikad širem sastavu, danas sastalo u Zadru.

Susret je otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković te uvodno izložio važnost ovakvih dijaloga sa svim otočnim partnerima. Premijer je u prigodnom govoru naglasio da su Vladi otoci iznimno važni, što je pokazala kroz sve ove godine. Spomenuo je novi Zakon o otocima koji je upućen Hrvatskom saboru sa sjednice Vlade na Hvaru, održane 2018. godine, a podsjetio je i da je Vlada donijela Nacionalni plan razvoja otoka 2021. - 2027.
Naglasio je da je u mandatu ove Vlade uloženo 3 milijarde eura u različite projekte na hrvatskim otocima, od brojnih luka pa do prometne, komunalne i energetske infrastrukture.
Poručio je da će Vlada i dalje aktivno sudjelovati u razvoju hrvatskih otoka. "Nastojat ćemo da život otočana diljem jadranske obale bude što bolji i integriraniji", rekao je premijer, istaknuvši važnost ulaganja u bolju povezanost otoka s kopnom, ali i otoka međusobno.
 
Detaljnije o mjerama i aktivnostima iz resora regionalnog razvoja te rezultatima ulaganja u otoke govorio je ministar Šime Erlić, istaknuvši da su u prošloj godini zabilježena rekordna ulaganja od 700 milijuna eura te da otoci pokazuju snažan gospodarski rast. „Vidimo rast prihoda od 27% i istodobno rast zaposlenih za 11% u odnosu na 2021. godinu“ istaknuo je ministar Erlić.
Ukupno gledajući, snažna ekonomija otoka odražava se zadnjih godina u svakom segmentu društva i sektorima gospodarstva, a posebno se ističu ulaganja u energetiku, zdravstvo, obrazovanje, vodno gospodarstvo te prometno povezivanje otoka, uz izgrađene brojne luke, pristupne ceste i mostove.
Ministar je govorio i o novom mehanizmu posebno dizajniranom za otoke iz EU fondova te pojasnio kako je uz pomoć njega prvi put osmišljen financijski okvir za razvoj otoka koji se realizira putem županijskih otočnih partnerskih vijeća. Ovaj teritorijalni instrument vrijedan je ukupno 150 milijuna eura i odnosi se na 7 hrvatskih otočnih županija.
 
Na današnjoj sjednici predstavljen je i nov način vrednovanja razvijenosti otoka s velikim interesom od strane otočana. Stručnu studiju izradilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a na današnjem sastanku predstavio ih je Institut za razvoj i međunarodne odnose.
O temama iz svojih resora, povezanih s razvojem otoka, govorili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar zdravstva Vili Beroš te državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.
 
Nakon izlaganja, održana je rasprava sa svim prisutnim otočnim dionicima - županima, gradonačelnicima, načelnicima i ostalim predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te drugih relevantnih institucija i organizacija.
U sklopu današnjeg susreta održana je i dodjela ugovora iz Programa poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2023. godini i Programa potpora male vrijednosti otočnim poslodavcima za pokretanje gospodarskih aktivnosti i očuvanje radnih mjesta. Radi se o čak 52 udruge te 712 poslodavaca kojima su iz ovogodišnjih programa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije danas svečano dodijeljeni ugovori.
 

Pisane vijesti