Sastanak Europske grupacije za teritorijalnu suradnju

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na sastanku u Novom Mestu u Sloveniji sudjelovali su ministar Erlić i slovenski ministar kohezije i regionalnog razvoja Jevšek.

Ministar Šime Erlić i slovenski ministar kohezije i regionalnog razvoja Aleksander Jevšek sudjelovali su danas na prvom sastanku Europske grupacije za teritorijalnu suradnju „Putevi budućnosti Ljubljana - Novo Mesto - Karlovac - Zagreb“.
 
Radi se o vrsti udruživanja kojom se lakše ostvaruju ciljevi u rješavanju tema od zajedničkog interesa u prekograničnom prostoru. Grupacija je sastavljena od institucija obiju država, a čine ju hrvatski članovi Karlovačka županija i HŽ Infrastruktura d.o.o., te iz Slovenije općine Škofljica, Grosuplje, Ivančna Gorica, Trebnje, Mirna Peč, Semič, Črnomelj i Metlika,Gradska općina Novo Mesto, Razvojni centar Novo Mesto d.o.o. i Slovenske željeznice d.o.o. 
 
Fokus ovog tijela usmjeren je na projekte revitalizacije prekogranične željezničke infrastrukture na relaciji Ljubljana - Grosuplje - Trebnje - Novo Mesto - Metlika - KarIovac - Zagreb, odnosno unaprjeđenje suradnje na području transporta i mobilnosti. Ovo će posebno doprinijeti regionalnom razvoju, što je od velike važnosti za manje, ruralne sredine uz državnu granicu.
 
Nakon sastanka Europske grupacije za teritorijalnu suradnju, dvojica ministara dodatno su razgovorala o zajedničkim strateškim projektima te definirala njihov smjer kroz Interreg program Slovenija - Hrvatska koji će obilježiti novu financijsku perspektivu prekogranične suradnje dviju zemalja do kraja desetljeća. Novih 50 milijuna eura Interreg programa predviđeno je za ulaganja u području borbe protiv poplava, zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i turizma, a novi poziv za financiranje projekata očekujemo već sljedeći tjedan.
 
Ministar Erlić iskazao je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom institucija Hrvatske i Slovenije. 
„Prekogranična partnerstva tematski su sve raznovrsnija na korist cjelokupnog stanovništva koje živi u pograničnom području, a samo kroz ovaj program dosad je realiziran 41 projekt s 245 partnera. U srpnju ove godine Vlade i resorna ministarstva obiju država potpisali su sporazum o suradnji u pružanju hitne zdravstvene zaštite koji je proizašao iz uspješno provedenih projekata u okviru Interreg programa Slovenija - Hrvatska. Ovo je izvrstan primjer kako suradnja institucija na lokalnoj i regionalnoj razini može rezultirati odličnim rješenjima i na nacionalnom nivou. To se na koncu odražava na podizanje kvalitete života s obje strane granice, a to nam je svima u cilju“, izjavio je ministar Erlić. 
 
Ministrov posjet Sloveniji zaključen je kratkim obilaskom Novog Mesta u pratnji gradonačelnika Gregora Macedonija koji je istaknuo uspješno provedene projekte urbanog razvoja poput obnove gradske jezgre te pješačkih mostova arhitekta Marjana Pipenbahera, projektanta najpoznatijeg hrvatskog mosta - Pelješkog mosta.
 

Pisane vijesti