Ministar Erlić na EIB Group Forumu 2024

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/Luksemburg_EIB forum2.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U sklopu panela na kojem je sudjelovao, ministar je govorio o hrvatskim uspjesima u povlačenju EU sredstava i provedbi kohezijske politike.

Uz ministra, u raspravi su sudjelovali glavna direktorica za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije Themis Christophidou, predsjednik Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU-a Europskog odbora regija Emil Boc, predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Oliver Röpke, te profesor ekonomske geografije na London School of Economics Andrés Rodríguez-Pose.

Komentirajući ulogu kohezijske politike u podizanju konkurentnosti, ministar je kazao kako je ona vidljivo smanjila razvojne razlike između Hrvatske i ostalih EU zemalja, ali i promijenila sve krajeve Hrvatske nabolje.
“U 10 godina članstva u Europskoj uniji i korištenja EU fondova evidentno je da je Hrvatska postala priča o uspjehu o kojoj s ponosom govorimo i prenosimo naše prakse. BDP po stanovniku u trenutku ulaska u Uniju stagnirao je na oko 60% EU prosjeka, dok je 2022. porastao na 73% te i dalje raste. Veliku zaslugu u tome imaju i pažljivo odabrani prioriteti ulaganja koje smo na vrijeme i strateški definirali, pa tako ekonomski izračuni govore da je hrvatski BDP veći za 5% nego što bi bio bez ulaganja iz EU fondova“, istaknuo je ministar Erlić.

Govoreći o budućnosti kohezijske politike nakon aktualnog sedmogodišnjeg proračuna EU fondova koje završava 2027. godine, ministar Erlić naglasio je kako Hrvatska snažno podupire tzv. place-based pristup koji prepoznaje raznolikosti regija te ulaganja prilagođava njihovim specifičnim potrebama.
„Hrvatska je napravila snažan iskorak po pitanju programskih ulaganja u područja s razvojnim posebnostima za koja smo izdvojili rekordne 2 milijarde eura, što je 30% ukupnih sredstava iz kohezije, odnosno i do 5 puta više nego što smo imali u prošlom razdoblju. Od toga će najviše koristi imati naša potpomognuta i brdsko-planinska područja, gradovi, otoci, te regije u industrijskoj tranziciji. Ovakvim pristupom ciljamo na to da investicije "probude" njihov rast i potaknu približavanje razvijenijim područjima", zaključio je ministar Erlić.

U sklopu Foruma ministar se sastao s predsjednicom Europske investicijske banke Nadiom Calviño te potpredsjednicom Teresom Czerwinskom s kojima je razgovarao o nastavku dosadašnje uspješne suradnje na strateškim projektima i provedbi EU fondova.
 

Pisane vijesti