Posjet delegacije Ureda za financijske mehanizme Norveške uprave za vodne resurse i energiju u sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“

  • Slika /slike/Vijesti/2024/Veljača/EGP/0.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao Upravitelj Programa „Energija i klimatske promjene“ financiranog u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za period 2014. - 2021. godine, ugostio je delegaciju Ureda za financijske mehanizme i Norveške uprave za vodne resurse i energiju, koja je ujedno i donatorski partner na Programu „Energija  klimatske promjene“.

U razdoblju od 5. do 7. veljače 2024. godine članovi delegacije predvođeni državnim tajnikom Domagojem Mikulićem i ravnateljicom uprave Stellom Arneri su zajedno s Upraviteljem Programa i Programskim partnerom (Energetski institut Hrvoje Požar), odradili čitav niz aktivnosti, s ciljem informiranja istih o dosadašnjim postignućima u provedbi kako projekata, tako i samog Programa „Energija i klimatske promjene“. U tu svrhu, u razdoblju od 5. do 6. veljače 2024. organizirano je šest terenskih posjet projektima u finalnoj fazi provedbe. Tijekom posjeta prikazani su konkretni rezultati te su održani sastanci s Nositeljima projekata u gradovima Velika Gorica, Lipik, Virovitica i Bjelovar te u općinama Topusko i Andrijaševci. Na sastancima je, između ostalog, bilo riječi i o izazovima s kojima su se susretali Nositelji projekata prilikom provedbe istih, kao i mogućnostima kapitalizacije rezultata pojedinih projekata u budućnosti.
 
Tijekom posjeta projektima državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije naglasio je važnost suradnje s državama Europskog gospodarskog prostora te je istaknuo kako Program „Energija i klimatske promjene“ ima za cilj povećanje korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanje opskrbe energije iz obnovljivih izvora.
 
„Ukupni izvor proračuna iznosi 20 milijuna eura od čega je iznos od 17 milijuna eura sufinanciran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora dok nacionalni iznos sufinanciranja iznosi preostalih 3 milijuna eura. Ovim izdašnim iznosom sufinanciramo 39 projekata, od toga 19 projekata za povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije, 3 projekta za proizvodnju energije iz mora, 3 projekta za povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije, 10 projekata za izradu tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije, 2 projekta za izradu baze podataka duboke i plitke geotermalne energije te 2 projekta iz ograničenog poziva za dodjelu dodatnih sredstava“, istaknuo je državni tajnik Domagoj Mikulić.
 
Svi ovi projekti značajni su za sve krajeve Hrvatske jer mijenjamo Hrvatsku koristeći obnovljive izvore koji su održivi, ekološki i zeleni. Države Europskog gospodarskog prostora, zajedno sa svojim partnerima ulažu značajna sredstva u ove projekte, a osim ovog izvora financiranja značajna sredstva imamo i u Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. te znamo da se u istom smjeru kreće i Europska unija koja je i u novom Višegodišnjem financijskom okviru stavila naglasak upravo na zeleno i digitalno.
 
Potičem sve jedinice lokalne samouprave, kao i sve prihvatljive nositelje projekata da nastave ulagati u ovom smjeru jer obnovljivi izvori energije budućnost su koja je pred nama.
 
Terenska posjeta započela je u  Gradu Velikoj Gorici prezentiranjem projekta „Velika Gorica Solarni grad - ODBROJAVANJE“ u okviru kojeg su postavljene 22 sunčane elektrane za proizvodnju električne energije iz energije sunca na javne zgrade na administrativnom području Grada Velika Gorica - osnovnim školama, dječjim vrtićima, društvenim domovima, sportskim objektima i dr., a s ciljem povećanja kapaciteta te posljedično povećanja udjela obnovljivih izvora energije u potrošnji električne energije i smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Potom je posjećeno Topusko, gdje je predstavljena dosadašnja provedba projekta „Topusko pametni termalni grad“. U okviru projekta izrađena je tehnička dokumentacija za geotermalnu energiju, a sve kako bi se omogućio dugoročni održivi razvoja Općine Topusko temeljenog na korištenju obnovljivog izvora geotermalne vode i s njom povezane energije te smanjenju emisije CO2.
 
Prvi dan terenske posjete završen je u Gradu Lipiku predstavljanjem projekta „Izrada tehničke dokumentacije za istražni prostor Lipik“. Cilj projekta je utvrđivanje stvarnog geotermalnog potencijala istražnog prostora „Lipik“, radi mogućnosti korištenja istog za grijanje postojećih javnih objekata na području grada Lipika, kao i potencijalno korištenja u svrhu razvoja gospodarstva.
 
Drugi dan započeo je posjetom Općini Andrijaševci i pritom je predstavljen projekt „Sunčani krovovi u Općini Andrijaševci, Stari Jankovci i Općini Privlaka“. U okviru projekta postavljeno je 11 sunčanih elektrana na zgrade javne namjene u općinama Andrijaševci, Stari Jankovci i Privlaka. Cilj projekta je povećanje proizvodnje sunčane energije, kao i jačanje kapaciteta za upravljanje i promicanje korištenja obnovljivih izvora energije (OIE).
 
Zatim je održan sastanak s Nositeljem projekta Gradom Viroviticom na kojem je predstavljen projekt „Solar Roofs for Green Virovitica“ čiji cilj je povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora. Kako bi se postigao zadani cilj postavljeno je 7 sunčanih elektrana na krovovima ustanova kojima je osnivač Grad Virovitica.
 
Komentirajući projekte tijekom posjeta Gradu Virovitici državni tajnik je istaknuo kako Hrvatska zajedno s Europskom unijom i svijetom teži energetskoj učinkovitosti kako bi smanjili potrošnju energije, a time i globalni rast temperatura.
 
„Danas u Virovitici smo obišli sedam lokacija gdje s partnerima iz Norveške, u sklopu programa Europskog gospodarskog prostora, realiziramo projekte vrijedne 800.000 eura. Riječ je o projektima ugradnje solara koji iz sunčeve energije proizvode struju. Ti projekti bit će gotovi u travnju. Planiramo i objavu novih poziva o čemu trenutno pregovaramo s partnerima“, izjavio je državni tajnik Domagoj Mikulić.
 
„Ove prve solarne elektrane postavili smo na krovove naših ustanova i tvrtki kako bismo osigurali vlastitu potrošnju električne energije i pritom maksimalno smanjiti trošak ne samo u tim objektima, već i na javnoj rasvjeti koja je postavljena u gradu. Budući da je cijena električne energije varirala, svjesni smo da neće biti niža, stoga su ove solarne elektrane poticaj da s investicijama ove vrste nastavimo. Želimo u budućnosti biti energetski neovisan grad i priliku poput ove maksimalno iskoristiti, a to znači da će ovaj primjer slijediti i tvrtke Flora i Poslovni park, a kasnije i druge gradske ustanove i tvrtke. Želimo solare u budućnosti vidjeti na svakom javnom’ krovu“, najavio je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.
 
„Kroz ovaj projekt instalirano je sedam fotonaponskih elektrana na pet objekata na području grada Virovitice. Ukupna snaga svih elektrana je oko 740 kilovata s čime će se ostvarivati godišnja ušteda energije od 800.000 kilovat sati. Ono što je također bitno naglasiti, cijeli projekt je sufinanciran sa 85 posto iz Norveškog fonda, a od naših 15 posto Ministarstva regionalnoga razvoja i EU fondova sufinancira polovicu“, rekao je Zvonimir Perko, projektni menadžer Regionalne energetske agencije Sjever.
 
A uštede su od 30 do 80 posto, doznajemo od „velikih potrošača“ električne energije, predstavnika Opće bolnice Virovitica i tvrtke Virkom, koji su uz Grad, nositelji projekta.
 
„U Virkomu su solari postavljeni na našem vodocrpilištu i uskoro očekujemo priključenje na mrežu. Kada smo ušli u projekt, išli smo na optimalnu veličinu elektrane za poziciju našeg crpilišta, od 195 kW, a koja će nam osigurati oko 30 posto ušteda na ukupnim troškovima električne energije. Naši mjesečni računi kretali su se od 26.000 eura do 132.000 eura, pa će nam ova elektrana biti određena sigurnost. Pripremamo još dvije projektne dokumentacije za solarne elektrane u Virovitici i Suhopolju, želeći iskoristiti sve mogućnosti i postati energetski što neovisniji. Solarnom energijom planiramo u budućnosti uštedjeti i do 50 posto svih naših troškova za električnu energiju. To je dobra vijest i za naše korisnike, jer želimo da nam cijena vode ostane optimalna i da je ne mijenjamo, budući da cijenu vode nismo mijenjali od 2011. godine“, rekao je Damir Marenić, direktor Virkoma.
 
Na krovovima Opće bolnice Virovitica paneli su postavljeni, a do kraja mjeseca očekuje se njihovo puštanje u rad, kaže ravnatelj Dinko Blažević.

„Naše elektrane postavljene su na svim krovovima bolnice, na kojima je ovu investiciju bilo moguće tehnički izvesti. Očekivana proizvodnja električne energije putem panela trebala bi pokriti oko 80 posto potreba bolnice. Naši računi kreću se mjesečno od 12 do 24 tisuće eura, a najviša potrošnja nam je tijekom ljetnih mjeseci, zbog korištenja klima uređaja. Ova investicija nam je jako važna i planiramo njome ostvariti zaista velike uštede“, zaključio je ravnatelj Opće bolnice, gospodin Blažević.

Drugi dan terenske posjete završen je u gradu Bjelovaru predstavljanjem projekta „Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije - Infrastrukturni radovi na bušotini Korenovo GT-1“. Cilj projekta je izvođenje infrastrukturnih radova (građevinski, naftno-rudarski) na bušotini  Korenovo GT-1 s ciljem eksploatacije geotermalne energije za potrebe Grada Bjelovara.
 
„S našim partnerima iz Europskog gospodarskog prostora ovdje u Bjelovaru imamo priliku vidjeti kako izgleda jedan projekt financiran u ukupnom iznosu od 3.5 milijuna eura i samog EGP-a s milijun i 300 tisuća eura koji za cilj ima proširenje geotermalnih potencijala ovdje u Bjelovaru, Korenovo GT - 1 koristit će se u toplinarske svrhe za snabdijevanje planiranog sportsko/rekreacijskog kompleksa u Velikom Korenovu toplinskom energijom, zatim buduće Poslovne zone Korenovo i buduće planirane stakleničke poljoprivredne proizvodnje na području Velikog Korenova“, kazao je državni tajnik Mikulić.
 
Gradonačelnik Hrebak tom je prigodom izjavio kako su cijevi za bušotinu konačno stigle, a uskoro će krenuti i bušenje.
 
„Projekt financiraju Kraljevine Islanda, Norveške i Lihtenštajna. Došla nam je prva kontrola, a po reakcijama vidim da su ugodno iznenađeni do gdje su sve radovi došli. Za pet tjedana završavamo prvu fazu projekta, onda još jedno vrijeme imamo za prikupljanje podataka koje smo ovdje dobili i do 30. travnja ćemo mi opravdati taj projekt i uložena sredstva i kažem, vidim da su predstavnici fonda Kraljevine Norveške koji su ovdje i koji su uložili 1.3 milijuna eura iznimno zadovoljni“, kazao je gradonačelnik grada Bjelovara i saborski zastupnik Dario Hrebak te je naglasio da je ovaj projekt napravljen da u budućnosti grije poslovnu zonu i da će taj projekt promijeniti bjelovarsko gospodarstvo.

Posjet delegacije Ureda za financijske mehanizme Norveške uprave za vodne resurse i energiju u sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ završit će sutrašnjim održavanjem sastanaka u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 

Pisane vijesti