HZZ predstavio portal e-Usmjeravanje

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) predstavio je u petak portal e-Usmjeravanje, središnje mjesto za pronalaženje idealne obrazovne ustanove za učenike i studente, ali i svojevrstan kompas karijere za nezaposlene te zaposlene koji žele promijeniti zanimanje.

Portal www.e-usmjeravanje.hr predstavljen je u zagrebačkom Cisoku, Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri.

Prema riječima pomoćnice ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Mirjane Zećirević, novi portal rezultat je nastojanja HZZ-a da njihove informacije postanu dostupne što širem krugu korisnika i to ne samo korisnika usluga Zavoda već svih građana Hrvatske.

Informacije koje se nude na portalu, kazala je, mogu biti jako interesantne učenicima osnovnih i srednjih škola, njihovim roditeljima, kao i nezaposlenim i zaposlenim osobama koje razmišljaju o promjeni radnog mjesta.

"Portal je pokušaj uspostavljanja svih relevantnih podataka na jednom mjestu. E-Usmjeravanje zamišljeno je kao svojevrstan kompas karijere u različitim fazama života u kojima se možemo naći. Na portalu su prikupljene različite baze podataka, razni programi i slično", rekla je Zećirević.

Nudi se, uz ostalo, cjelokupni pregled svih programa obrazovanja u svim hrvatskim srednjim školama, studijskih programa, uvjeta za stipendiranje, mogućnosti zapošljavanja u Hrvatskoj i inozemstvu po pojedinim zanimanjima.

Posredstvom portala moguće je napraviti i nekoliko samotestiranja, odnosno samoprocjena kompetencija temeljem kojih onda program predlaže sedam do deset najprimjerenijih zanimanja. Uz prijedloge zanimanja, program detaljno opisuje zanimanja, radne zadatke i slično.

Uz to, rekla je Zećirević, portal nudi i nekoliko videa gdje se, primjerice, objašnjava kako napisati molbu za posao, životopis ili kako razgovarati s potencijalnim poslodavcem.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah navela je da je portal e-Usmjeravanje nastao kao rezultat druge komponente projekta "Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima", financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.049.500 eura, a svrha mu je unaprijediti kapacitete HZZ-a u pružanju usluga klijentima na području posredovanja i pripreme za zapošljavanje.

"Moramo se mijenjati, dolaze neki novi 'klinci' koji koriste nove kanale komuniciranja. Kroz novi portal nudimo brze, transparentne i javno dostupne informacije", istaknula je ravnateljica HZZ-a, dok je Andreja Tomšić, savjetnica u HZZ-u, navela kako je jedan od ciljeva novog portala i ideja cjeloživotnog usmjeravanja.

Portal, rekla je, uz ostalo nudi i detaljne opise 250 radnih mjesta, opise raznih zanimanja te "Plan karijere", alat koji bi nekima mogao pomoći pri planiranju karijere, ali i odgovore na pitanja gdje i kako tražiti posao. 

(Hina)
 
 

Vijesti iz medija | EU fondovi