Industrijska proizvodnja porasla peti mjesec zaredom

U lipnju je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla za 1,6 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast već peti mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u lipnju pala za 3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima porasla 1,6 posto u odnosu na lipanj prošle godine.

To je već peti mjesec zaredom kako proizvodnja raste, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je ojačala 4,4 posto na godišnjoj razini.

U lipnju je najviše, za 3,7 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, a s rastom od 3,3 posto slijedi proizvodnja intermedijarnih proizvoda.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, 2,7 posto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda uvećana za 0,7 posto.

U lipnju je na godišnjoj razini pala samo proizvodnja energije, za 7,2 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila 1,4 posto veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"U idućim mjesecima očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje koje će biti podržane učinkom niske baze te očekivanim jačanjem inozemne potražnje", navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Ostvare li se te procjene, 2015. bi bila druga godina zaredom kako proizvodnja raste. Lani je industrija ojačala 1,3 posto u odnosu na 2013., što je bio njezin prvi rast na godišnjoj razini, nakon pet godina neprestanog pada. (Hina)

Vijesti iz medija | Ekonomija