Hrvatska nastoji postati privlačnom za strane investicije

Slika /arhiva/SLIKE/hnb4_1.jpg
Politička, gospodarska i pravna stabilnost, izbalansiran proračun, fleksibilno tržište rada, učinkovitost administracije i visoko kvalitetan obrazovni sustav temelji su švicarskog uspjeha u privlačenju stranih ulaganja pa tako i uspjeha švicarskog gospodarstva, rekla je danas državna tajnica i direktorica švicarskog državnog tajništva za gospodarstvo Marie-Gabrille Ineichen-Fleisch.

Govoreći na konferenciji Hrvatske narodne banke o investicijskoj politici "Švicarski model - hrvatske mogućnosti", Ineichen-Fleisch je istaknula da Švicarska godišnje privuče oko 580 milijardi švicarskih franaka izravnih stranih ulaganja, ali i da se u inozemstvo iz Švicarske godišnje ulaže višestruko više, što tu zemlju čini šestim izvoznikom kapitala na svijetu.

Takav je uspjeh, naglasila je, temeljen je na inovativnosti i konkurentnosti, koje proizlaze iz političke, gospodarske i pravne stabilnosti te predvidivosti odluka tamošnje vlade za tvrtke. Uz to, Švicarska ima izbalansirani proračun koji omogućuje dobar porezni sustav, kao i fleksibilno tržište rada te obrazovni sustav koji nije u koliziji s tržištem rada, zbog čega je bez posla tek oko 3 posto mladih. Iako ne raspolaže gotovo nikakvim prirodnim resursima, osim vode, Švicarska ima vrlo dobru prometnu i IT infrastrukturu, a gospodarstvenici tu zemlju smatraju administrativno učinkovitom.

Sve to, rekla je Ineichen-Fleisch, omogućava visoku kvalitetu života u toj zemlji i čini ju vrlo privlačnom destinacijom u svakom pogledu, pa tako i za strana ulaganja, koja su 'zaslužna' za oko 11 posto ukupnog broja švicarskih radnih mjesta.

Privlačnom za strane investicije pokušava postati i Hrvatska, koja je na tom putu, kako je istaknuo potpredsjednik Vlade Branko Grčić, postigla određeni napredak, što je, istaknuo je, prepoznato i u posljednjem izvješću Svjetske banke Doing Business.

No, naglasio je Grčić, Hrvatska je u pet godina recesije izgubila čak 40 posto investicijskih aktivnosti, i to ponajprije u privatnom sektoru, u kojem se treba generirati rast.

Kako bi se to promijenilo, poduzete su brojne aktivnosti, od osnivanja Agencije za investicije i konkurentnost, do zakonodavnih promjena, odnosno donošenja zakona o strateškim investicijama i o poticanju ulaganja. U Vladi su svjesni da barijere za strana ulaganja ipak postoje, a ono što ostaje je da se odredi odgovornost za njihov nastanak, jer barijere nastaju na lokalnoj i regionalnoj razini, a posljedice za to snosi država, rekao je Grčić.

Uz ostalo, Grčić je kao veliku priliku kako za domaće, tako i za strane ulagače, izdvojio sredstva iz EU fondova, iz kojih će Hrvatskoj u idućih 7 godina biti dostupno 11 milijardi eura, od čega će se u prvim godinama većina ulagati u infrastrukturu, a onda sve više u one gospodarske komponente koje najviše doprinose konkurentnosti.

Govoreći o svrsi današnje konferencije guverner HNB-a Boris Vujčič je kazao da bi trebala potaknuti raspravu i 'demistificirati' pojam strukturnih reformi, koje su Hrvatskoj nužne kako bi se 'otključao' potencijal održivog razvoja zemlje, za što su investicije ključne, što je prepoznato i u izjavi objavljenoj nakon završetka ovotjednog posjeta Misije MMF-a Hrvatskoj.


Pisane vijesti