Grčić: Osnivamo Fond za fiskalno poravnanje

(Hina)


ZAGREB, 13. studenog 2013. - Potpredsjednik vlade Branko Grčić potvrdio je danas kako će se prijedlogom Zakona o regionalnom razvoju provesti nova kategorizacija hrvatskih jedinica lokalne samouprave prema dostignutom stupnju razvijenosti, najavivši osnivanje Fonda za fiskalno poravnanje koji bi trebao pomoći u prijelaznom razdoblju.

Na pitanje HNS-ove zastupnice Nade Turine Đurić na saborskom aktualnom prijepodnevu o panici koja je zavlada zbog ukidanja potpora i statusa brdsko-planinskih područja, Grčić je odgovorio kako se potpore ne ukidaju već se korigiraju.

"Mijenja se kategorizacija, a sva područja od posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja se kategoriziraju prema indeksu razvijenosti", pojasnio je Grčić. Dodao je i kako se u to planiralo krenuti početkom 2015., no kriza ih, kazao je, tjera da se krene s prijelaznim razdobljem već u 2014. godini.

Najavio je i formiranje Fonda za fiskalno poravnanje kako bi se nekim jedinicama pomoglo u prijelaznom razdoblju.

"Ako postoje neke jedinice koje preko indeksa razvijenosti prelaze 75 posto ali u dijelu fiskalnog kapaciteta su ispod 75 posto hrvatskog prosjeka razgovarali smo da formiramo Fond za fiskalno izravnanje kod takvih jedinica te da im u prijelaznom razdoblju pomognemo", pojasnio je Grčić.

One jedinice koje sada jesu u sustavu i koje trebaju izaći pomoć se, kazao je, neće kidati izravno nego će ući u prijelazno razdoblje u kojemu će još uvijek primati određene potpore da bi taj izlazak bio što blaži.

 

 


Vijesti iz medija