Hrvatska može biti primjer dobre prakse upravljanja otocima

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/fggb.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na konferenciji koja se danas održala u Opatiji govorio je ministar Šime Erlić.

Susret je otvorila Ankica Kruljac, predsjednica Uprave Novog lista, organizatora konferencije, te se osvrnula na potencijal naših otoka i zahvalila na odazivu svima koji su prepoznali važnost ove teme.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi razne programe kojima se realiziraju ciljevi vezani za život na otocima.
Od nacionalnih programa posebno se izdvaja Program razvoja otoka, a tu su još i opskrba vodom za ljudsku potrošnju i za otočne gospodarstvenike, osiguranje besplatnog javnog cestovnog prijevoza, poticanje konkurentnosti i rasta poduzetništva, organizacija civilnog društva na otocima i drugi. Vrlo uspješan je i projekt Hrvatski otočni proizvod s ciljem poticanja proizvodnje, plasmana i promocije izvornih i inovativnih otočnih proizvoda. Oznaka HOP dosad je dodijeljena 351 otočnom subjektu za 1265 proizvoda s 26 otoka.

Osim nacionalnih programa, tu je i jedan poseban, integrirani teritorijalni program za otoke, za koji je putem EU fondova za razdoblje do 2027. osigurano čak 150 milijuna eura.
Ministar Erlić se, u svome govoru, posebno osvrnuo na taj novi model financiranja.

"Ministarstvo je krajem prošle godine pozvalo županije koje na svom području imaju otoke, da započnu s izradom teritorijalnih strategija. One će uskoro biti završene pa nakon toga kreće raspisivanje poziva i proces povlačenja EU sredstava. Ulaganja će biti usmjerena prema javno-društvenoj i poslovnoj infrastrukturi, promicanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije, valorizaciji kulturne baštine i razvoju drugih javnih sadržaja. Ono što je najvažnije je da o otočnim prioritetima odlučuju sami otočani i time radimo iskorak koji je u skladu s najvrjednijim europskim praksama temeljenima na partnerstvu, te u najvećoj mjeri primjenjujemo pristup "odozdo prema gore", kazao je u svom govoru ministar Erlić.

Na konferenciji se dalje posebno razgovoralo o prometnoj povezanosti otoka te održivom turizmu.
Na panelu pod nazivom "Povezanost, gospodarstvo, politika razvoja" sudjelovali su Dominik Paparić, ravnatelj Uprave za otoke u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije, Mirjana Čagalj, potpredsjednica za graditeljstvo i promet pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Paula Vidović, ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet te Ivan Malik, voditelj Odjela za obalni linijski prijevoz Tankerske plovidbe.
Drugi panel donio je raspravu o mogućnostima i izazovima razvoja održivog i pametnog turizma na otocima, o čemu su govorili Darijo Vasilić, gradonačelnik Grada Krka, Dalibor Cvitković, direktor TZG Mali Lošinj, Nikola Grgurić, gradonačelnik Grada Raba, Zoran Pejović, glavni izvršni direktor za transformaciju poslovanja Jadranka Turizma, te Vesna Bartolović Stančić, voditeljica Područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvoj za Primorje i Gorski kotar.

 

Pisane vijesti