Forum Strategije EU za jadransku i jonsku regiju

Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/uhh lm.,.jpg

U Sarajevu se održava trodnevni forum kojim završava predsjedanje Bosne i Hercegovine.

Strategija za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) pokrenuta je 2014. u okviru koje su uspostavljene veze i suradnja jadranskih i jonskih gospodarskih komora, sveučilišta i gradova te parlamenata.
Države sudionice EUSAIR-a su Hrvatska, Italija, Grčka, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija i San Marino.
Četiri su glavna područja suradnje, tzv. stupa - plavi rast, povezivanje regije, kvaliteta okoliša i održiv turizam.

Trenutna zemlja predsjedateljica je Bosna i Hercegovina, a 1. lipnja započet će predsjedanje Republike Hrvatske po motom "Strategija Europske unije za jadranksu i jonsku regiju: plavo-zelena strategija budućnosti."
Ovo će biti drugo hrvatsko predsjedanje EUSAIR-om, nakon 2015./2016.

Program ovogodišnjeg predsjedanja prihvatila je Vlada Zaključkom donesenim ranije ovog mjeseca, a njime je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao nacionalni sukoordinator, zajedno s Ministarstvom vanjskim i europskih poslova, zaduženo za provedbu Programa i koordinaciju aktivnosti predsjedanja Strategijom.

Strateški prioriteti hrvatskog predsjedanja su:
1. Transformacija Strategije u novim makroregionalnim okolnostima
2. Dovršetak procesa revizije – ususret socijalno osvještenijoj Strategiji
3. Institucionalno povezivanje.
Hrvatska je najavila uspostavu novog područja suradnje koje bi se bavilo socijalnim pitanjima Strategije, za što je već dobila suglasnost svih članica na posljednjem Upravljačkom odboru.

Na godišnjem forumu u Sarajevu koji se održava od 23. do 25. svibnja 2023., u sklopu hrvatske delegacije sudjelovali su ministri Šime Erlić, Gordan Grlić Radman i Marin Piletić.

Pisane vijesti