Ministarski sastanak u Bratislavi i forum GLOBSEC 2023.

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/gcfnv.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar Erlić boravio je u Bratislavi gdje je sudjelovao na sastanku ministara EU zaduženih za koheziju te na godišnjoj GLOBSEC konferenciji.

Neformalni sastanak ministara Europske unije zaduženih za koheziju održao se 29. i 30. svibnja u Bratislavi u organizaciji slovačkog Ministarstva investicija, regionalnog razvoja i informatizacije.
 
Sastanku su nazočile članice Višegradske skupine koju, osim Slovačke, čine još Češka, Mađarska i Poljska, uz sudjelovanje Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Slovenije, s ciljem zauzimanja zajedničke pozicije što većeg broja država prijateljica kohezije, kako bi utvrđena stajališta bila utjecajnija na razini Europske unije.
Ovaj dvodnevni susret na visokoj razini poslužio je kao platforma za raspravu o budućnosti kohezijske politike nakon 2027. godine, a Republiku Hrvatsku predstavljao je resorni ministar Erlić.
 
„Iako smo sada fokusirani na potpuno iskorištenje sredstava EU fondova iz prošlog financijskog razdoblja, istovremeno radimo na aktualnom i sudjelujemo u oblikovanju buduće kohezijske politike nakon 2027. godine. Kohezijska politika iznimno je bitna za očuvanje stabilnog rasta i ujednačenog razvoja svih krajeva Hrvatske“, poručio je ministar Erlić iz Bratislave.
 
Ministar je dodao kako „buduća kohezijska politika mora biti spremna pomoći i reagirati na brojne nove zahtjeve, no istovremeno ne smije izgubiti ulogu u podupiranju država članica čiji se razvoj u značajnoj mjeri naslanja na njene benefite“.
 
Tijekom sastanka na kojem su sudjelovali i predstavnici Europske komisije te nadolazećeg španjolskog predsjedanja Vijećem Europske unije, uz neovisne skupine stručnjaka iz područja kohezije, raspravljalo se o elementima bitnima za budućnost kohezijske politike poput važnosti upravljanja na razinama koje su niže od nacionalne, na kojima bi se poseban naglasak stavio na lokalnu i regionalnu razinu.
„Otvoreni smo za sve razgovore i poteze koji će doprinijeti fleksibilnijem i učinkovitijem korištenju dostupnih financijskih sredstava. Međutim, naša pozicija je jasna – kohezijska politika mora zadržati svoju snagu, za što je neophodna značajna alokacija na razini cijele Europske unije u idućem financijskom razdoblju, počevši od 2028. godine. Ova je politika više puta dokazala svoju snagu i doprinos, posebno u današnjim vremenima brojnih kriza, zbog čega joj i nadalje mora biti posvećena posebna pažnja“, zaključio je ministar Erlić.

U nastavku posjeta Bratislavi, ministar je nazočio konferenciji "GLOBSEC 2023 Forum" te sudjelovao na panelu pod nazivom "Inovacijama do ujedinjenosti: kohezijska politika i potencijal ulaganja i inovacija".

GLOBSEC je internacionalna organizacija s uredima u Washingtonu, Bruxellesu, Beču, Bratislavi i Kijevu, uspostavljena kao najistaknutija platforma u središnjoj i istočnoj Europi koja okuplja političke lidere i ključne stručnjake vanjske i sigurnosne politike.
Na ovogodišnjem forumu koji se održao od 29. do 31. svibnja u Bratislavi, govorili su brojni reprezentativni uzvanici, njih ukupno preko 1000 iz 65 zemalja.
Ministar Erlić sudjelovao je na panelu vezanom za kohezijsku politiku Europske unije, zajedno sa slovačkim kolegom ministrom Peterom Balíkom i v. d. direktorom Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku EK Normundsom Popensom.
Razgovor je naglasio važnost kohezijske politike i EU fondova za poticanje ujednačenog razvoja regija u Europskoj uniji. Hrvatska je pritom istaknuta kao primjer pozitivnih učinaka kohezije, s obzirom na značajnu otpornost i brzi oporavak gospodarstva nakon COVID krize, što je sigurno dijelom i zasluga korištenja EU fondova.
Upravo na primjeru Hrvatske vidljivo je da kohezija funkcionira i da desetogodišnje članstvo u Europskoj uniji, posebno korištenjem fondova te ulaskom u europodručje i Schengen, daje pozitivne učinke na našu ekonomiju.

 

Pisane vijesti