Grčić: Županije se neće ukidati

Glas Slavonije / I.Bošnjak
 

Hrvatski župani sastali su se s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Brankom Grčićem kako bi razmotrili Nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju. Župani su iznijeli niz ideja za poboljšanje Nacrta te iznijeli kritiku planirane podjele na pet regija, dok je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić istaknuo kako novi prijedlog neće promijeniti dosadašnji ustroj županija. Grčić je pojasnio da županije, gradovi i općine ostaju administrativne jedinice, dok se planska područja predložena u Nacrtu uvode kako bi se lakše planirao razvoj. “Jedan dio župana podupire tu ideju, a jedan dio župana tome se ne vesele. Ništa nije striktno. Kroz javnu raspravu razmotrit ćemo najbolja rješenja”, rekao je Grčić. Namjera je, kaže, povezati više manjih jedinica i raditi na zajedničkim projektima, posebice onima koji će biti sufinancirani iz EU fondova. “I NUTS-2 regije i nova planska područja zapravo su na neki način neadministrativne jedinice koje služe prije svega u planske svrhe i u velikoj mjeri u svrhu povlačenja sredstava iz EU fondova. Ovo je jedna od reformi koje trebamo provesti. Došlo je vrijeme da uvedemo red, da u raspodjeli ograničenih sredstava bude više pravednosti”, rekao je Grčić.

- Trudit ćemo se da unatoč ograničenim sredstvima podupremo u prijelaznom razdoblju one jedinice lokalne samouprave koje izlaze iz sustava potpore, naglasio je Grčić. Predsjednik Hrvatske zajednice županija rekao nam je poslije sastanka da je on bio vrlo konstruktivan. “Ministar je privatio veliku većinu naših prijedloga, zasad usmeno, a nadam se da će oni biti prihvaćeni i u pisanom obliku, odnosno pri izmjeni Prijedloga Zakona. Svi stavovi županija razmotreni su i za veliku većinu pa i za uključivanje u izradu zakona, te je rečeno da će apsolutno biti poštovani. Ako tako bude, onda ćemo stvarno imati primijenjeno načelo partnerstva, istaknuo je Tolušić. Dodao je kako županije žele ojačati ulogu i nacionalne razvojne agencije, ali i županijskih razvojnih agencija te je izrazio zadovoljstvo smjerom u kojem se kreće komunikacija župana s ovim ministarstvom.


__________________________________________________________________________________________


ŽELJKO KRALJIČAK
zamjenik osječko-baranjskog župana
 

Obećane su promjene


- Produljenje našeg razgovora dokazuje da je ministar shvatio ozbiljnost situacije i potrebu suradnje oko važnog zakona, kaže Željko Kraljičak, zamjenik osječko-baranjskog župana. “Naša Županija slaže se da je to dobar alat za stvaranje boljih uvjeta u korištenju sredstava EU, u čemu imamo iskustva. Nama ni jedna županija nije konkurencija znanjem, da se ne shvati pogrešno naš stav vezano za NUTS 2 regije. Pitanje je samo koliko financijskih kapaciteta i ljudskih resursa imaju naše općine i gradovi. Upozorio sam i na problem s motiviranjem jedinica lokalne samouprave da krenu s pripremama za korištenje fondova. Na raspolaganju je i konkurentski fond ruralnog razvoja, s 2,5 milijardi sredstava godišnje i jednostavnijom procedurom. Ako se krivo krene možda ovaj fond bude presložen i nezanimljiv te će sve pasti na javna poduzeća, a to bi bilo poražavajuće. Mislim da je ministar toga svjestan”, kaže Kraljičak.

 


Vijesti iz medija