Branko Grčić predstavio županima Nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju

Istarska županija


U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije održan je danas (22. listopada) sastanak s predstavnicima Hrvatske zajednice županija. Tom su prigodom potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i njegovi suradnici predstavili županima Nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju.
 

Raspravljajući o zakonskom prijedlogu, istarski je župan Valter Flego rekao kako se zalaže za regionalni razvoj. U tom kontekstu, naglasio je Flego, nije nam prihvatljiv predložen model po planskim područjima, to jest da Istarska županija bude u planskom području zajedno s Primorskom i Ličkom županijom.

Svaki zakon koji se bude donosio nakon ovog zakona o regionalnom razvoju, kao na primjer novi zakon o turističkim zajednicama, uzimat će u obzir regionalnu podjelu propisanu ovim zakonom, što je nama neprihvatljivo. Stoga,  ne želimo da se uvedu planska područja ili, ukoliko inzistiraju na njima, onda da Istra bude samostalno plansko područje.
 

Župan Flego komentirao je i indeks razvijenosti, koji se planira uvesti novim zakonom. Posebno je naglasio da se treba paziti na anomalije indeksa razvijenosti. Ukazao je kako postoje područja u kojima se radno sposobno stanovništvo iselilo, ostalo je živjeti samo starije, ili ono fiktivno prijavljeno, pa  na takvom području ispada veći indeks razvijenosti nego što zapravo jest. Nužno je pronaći model kako pomoći tim područjima, jer će inače biti zakinuti za sredstva koja im pripadaju.
 

Župan Flego upozorio je ministra Grčića da neke političke stranke predlažu da regionalna podjela na pet regija uđe u Ustav, čemu se on odlučno protivi, jer bi se na taj način ukinule županije.
 

Grčić je poručio kako se županijama neće nametati planska područja. Ukoliko ne budu htjeli ući u planska područja, županije to neće morati, zaključio je Grčić.
 

Zakoni se neće donositi na silu. Ako regionalne samouprave ne budu složne oko zakonskog prijedloga, on se neće uputiti na usvajanje, bio je jasan Grčić.

 


Vijesti iz medija