Broj županija neće se mijenjati

Soundset.hr


Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić sastao se danas sa svih 20 župana uoči donošenja novog Zakona o regionalnom razvoju.
 

Prijedlog o podjeli zemlje na pet planskih regija župani nikako ne podržavaju, a Grčić poručuje da neće ni na čemu inzistirati.
 

Također, naglasio je da broj županija ostaje isti kao i do sada.
 

"Ovo na nikoji način ne dovodi u pitanje opstojnost trenutnih administrativnih jedinica, koje se zovu županije. Znači, u Hrvatskoj imamo administrativne jedinice koje se zovu općine, gradove i županije, a i NUTS-2 regije i ova planska područja su zapravo na neki način neadministrativne jedinice, koje služe prvenstveno u planske svrhe i ja bih rekao u velikoj mjeri u svrhu povlačenja sredstava iz EU fondova," rekao je Grčić.
 

Grčić je istaknuo kako zamišlja ta područja kao podloge za sklapanje tzv. razvojnih sporazuma na osnovi kojih bi država točno znala što su prioriteti u kojim regijama i što će financirati.
 

"Regije NUTS-2 prilično su velike, ali takve su morale biti s obzirom na kriterije EU-a. Zato imamo potrebu ponuditi rješenje s pet planskih područja gdje su uokvirene puno homogenije regije s puno više zajedničkih karakteristika," dodao je.
 

Istaknuo je da nova kategorizacija bazirana na indeksu razvijenosti: "On omogućava da oko 105 jedinica lokalne samouprave, koje nisu imale nikakvu pomoć do sada, uđu u sustav potpore. Oni koji su razvijeniji od prosjeka, iznad 75 posto prosjeka Hrvatske, a takvih je oko 80 jedinica, da izađu iz tog sustava potpore."
 

Ministar je naglasio i da ova podjela nema za cilj smanjenje troškova države, nego omogućavanje efikasnijeg planiranja razvoja tih područja.

 


Vijesti iz medija