Župani i dalje protiv podjele RH na pet planskih regija

Hrvatska radiotelevizija


Hrvatski župani okupljeni u Hrvatsku zajednicu županija (HZŽ) nisu poduprli prijedlog podjele Hrvatske na pet planskih područja predviđene nacrtom prijedloga zakona o regionalnom razvoju ni nakon današnjeg sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem, koji je ponovio da takva podjela ne znači ukidanje županija.

 

Apsolutno ne podupiremo podjelu Hrvatske na planska područja, smatramo da i dalje funkcioniramo dobro kao županije i povezujemo se na neformalnoj razini, npr. kao Slavonija, Dalmacija, Istra ili neka druga regija. Uvažavamo prijedlog Ministarstva, ali očekujemo i da se naš prijedlog razmotri i da se postigne dogovor između dvije strane, izjavio je nakon sastanka u sklopu javne rasprave o predloženom zakonu predsjednik HZŽ-a i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.
 

U Hrvatskoj zajednici županija, naime, smatraju da treba preispitati potrebu ustrojavanja planskih regija te njihovu ulogu u koordinaciji politike regionalnog razvoja, a ako je njihovo ustrojavanje ipak nužno, od resornog ministarstva traže da ponovno razmotri razvrstavanje županija u planske regije.
 

Grčić je pak odgovorio da će se o tome još razgovarati. Nema nikakvog striktnog inzistiranja, a posebno ne zbog činjenice da se kod planskih regija radi o neformalnom udruživanju na pripremi i identifikaciji zajedničkih projekata, što može biti uz formalizaciju planskih regija ili bez nje, istaknuo je Grčić.

 


Vijesti iz medija