Državni tajnik Mikulić uručio 39 ugovora o financiranju u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju

 • Slika /slike/Vijesti/2024/travanj/Osijek/0.jpg
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

U zadnjih osam godina Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je putem programa financiranih iz državnog proračuna uložilo 26 milijuna eura u provedbu manjih infrastrukturnih projekata na području jedinica lokalne samouprave iz Osječko-baranjske županije.

Od toga iznosa u 2024. godini je odobreno 2 milijuna eura za provedbu 48 projekata, a danas u Velikoj vijećnici Županijske skupštine Osijeku održana je prigodna svečanost na kojoj je predstavnicima općina i gradova iz ove županije uručeno 39 ugovora o financiranju u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Općinskim načelnicima i gradonačelnicima ugovore je uručio državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, a uspješnu realizaciju projekata svima je poželio obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.
Državni tajnik Domagoj Mikulić pohvalio je Osječko-baranjsku županiju, osobito što je u proteklih 10 godina povukla više od jedne milijarde eura za brojne projekte diljem županije.

"Nema praktično niti jedne općine, grada ili sela gdje nije nešto realizirano sredstvima EU, što je ogroman uspjeh koji smo ostvarili kao ministarstvo i država, a uvelike je djelo i načelnika, gradonačelnika i župana s područja Osječko-baranjske županije. I danas podijeljenih 39 ugovora s više od 1,5 milijuna eura su važni za naše gradove i općine. To su uglavnom infrastrukturni projekti manje financijske vrijednosti, ali velike vrijednosti za građane koji žive u tim selima i gradovima", rekao je Mikulić.

Naglasio je kako je Vlada Republike Hrvatske pod premijerom Andrejom Plenkovićem za financiranje manjih infrastrukturnih projekata uložila 256 milijuna eura iz nacionalnih sredstava, od čega je 26 milijuna eura završilo upravo u Osječko-baranjskoj županiji.

"Danas smo podijelili 39 ugovora, a do sada je ove godine ukupno 48 ugovora određeno za Osječko-baranjsku županiju. Kada skupimo nacionalna i europska sredstva, zaista možemo biti iznimno zadovoljni i ponosni na sve ovo što smo učinili i u Županiji i Hrvatskoj, pogotovo kada znamo da nova financijska perspektiva predviđa alokaciju od 25 milijardi eura. To je ogroman iznos, ali i ogroman izazov za sve nas. U tomu će nam opet trebati pomoć i naših općina, gradova i županija kako bi osmislili projekte, kako bi sve vizije i ideje razvoja općina, gradova i županija uspjeli realizirati do kraja ovoga desetljeća. To će biti ogroman zamah za cjelokupnu Republiku Hrvatsku i upravo zbog toga pripremama pristupamo zaista ozbiljno. Do sada smo imali iznimno dobru komunikaciju sa županijom i svim općinskim načelnicima i gradonačelnicima, koji su uvijek rado viđeni gosti u našem ministarstvu", poručio je državni tajnik Domagoj Mikulić.

"Drago mi je vidjeti zadovoljstvo gradonačelnika i načelnika kojima je upravo uručeno 39 ugovora ukupne vrijednosti više od 1,5 milijuna eura. Često smo svjedoci dodjeli ovakvih ugovora, a nedavno su dodijeljeni i ugovori za prekograničnu suradnju sa Republikom Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Danas uručeni ugovori odnose na poboljšanje infrastrukture, od komunalne infrastrukture do izgradnje i poboljšanja uvjeta u dječjim vrtićima, osnovnim školama, sportskim dvoranama, na trgovima te za ostale projekte koje načelnici postavljaju prema Ministarstvu, a za potreba njihovih stanovnika. Za mene su svi takvi projekti veliki, a mogu biti samo financijski veći ili manji, no svako poboljšanje infrastrukture donosi poboljšanje uvjeta života i rada stanovnika na tom području. Uz uručenje ugovora, danas ćemo razgovarati i o novim projektima koje ćemo provoditi zajedno Ministarstvom i Vladom RH te nastaviti ravnomjerno graditi i razvijati područje cijele Osječko-baranjske županije, baš kao što i Vlada zagovara i radi na tome da se ravnomjerno razvija cijela Republika Hrvatska", kazao je Mato Lukić.

Zadovoljstvo zbog sufinanciranja jednog od gradskih projekata, konkretno izgradnje pješačke i biciklističke staze u Ulici biskupa A. Mandića izrazio je gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, baš kao i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba za sufinanciranje izgradnje dijela kolnika s kompletnom infrastrukturom u Strossmayerovoj ulici u Našicama. U sklopu projekta je i uređenje raskrižja koje je statistički najopasnije u gradu.

Načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski također je zahvalio Ministarstvu na odobrenim sredstvima kojima će sufinancirati sanaciju ceste i sustav oborinske odvodnje u Dugoj ulici u Ivanovcu.

 Pisane vijesti