Državna tajnica Zrinka Raguž uručila u Dubrovniku ugovore iz Programa razvoja otoka vrijedne 850 tisuća eura

  • Slika /slike/Vijesti/2024/travanj/Dubrovnik/Program za otoke DNŽ (10).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž uručila je danas ugovore iz Programa razvoja otoka za Dubrovačko-neretvansku županiju. Uručeno je ukupno 14 ugovora ukupne vrijednosti 850 tisuća eura. 

Državna tajnica Zrinka Raguž rekla je da je kroz Program razvoja otoka u proteklih osam godina na području Dubrovačko-neretvanske županije financirano 85 projekata ukupne vrijednosti veće od 6 milijuna eura te da je ukupno u otoke u istom vremenskom razdoblju uloženo preko 20 milijuna eura.

"Danas ćemo uručiti 14 ugovora ukupne vrijednosti 850 tisuće eura. Čestitam svima na ovim hvalevrijednim ugovorima, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije će vas nastaviti podržavati", kazala je Raguž te istaknula i kako će Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas uručiti i Sporazum o provedbi teritorijalne strategije Dubrovačko-neretvanske županije za otoke.

"U novom financijskom razdoblju imamo cijeli jedan segment koji se odnosi na otoke, u tome smo prvi. Mi jedini imamo poseban program europskih sredstava namijenjenih otocima. To je 150 milijuna eura ukupno za sedam otočnih županija, a kod nas je to 32 milijuna eura", zaključila je državna tajnica Raguž.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je svoje zadovoljstvo načinom na koji Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pomaže gradovima, općinama i županijama u realizaciji projekata za koje možda ne bi imali vlastitih sredstava.

"Veoma smo zadovoljni da na ovaj način Ministarstvo pomaže jedinicama lokalne samouprave, za projekte koji se ne bi uvijek mogli financirati iz naših sredstava. Mi smo se kao županija također uključili i prijavili nekoliko projekata na ovaj program, čime smo pomogli jedinicama lokalne samouprave. To su četiri projekta, a radi se o energetskoj obnovi Doma za starije u Korčuli, uređenje ambulante u Slanu, Dom u Kobiljači, kao i Dom zdravlja Metković, odnosno novi CT uređaj za navedeni dom u kojem ćemo sredstvima Županije urediti taj prostor", rekao je župan Dobroslavić te ustvrdio i kako uskoro slijedi novi veliki program - Teritorijalni program za otoke, koji za cijelu Hrvatsku iznosti 150 milijuna eura, a za našu županiju 32 milijuna eura", rekao je župan Dobroslavić.

"Tu ćemo imati projekte u svim jedinicama lokalne samouprave, tako smo i postavili taj program, da svakome damo šansu. Svima ćemo osigurati najmanje 1,6 milijuna eura, a i Dubrovačko-neretvanska županija će imati svoje projekte. To će biti veliki daljnji poticaj razvoju otoka", zaključio je župan Dobroslavić u svom govoru.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zahvalio se Ministarstvu na skrbi na otocima, odnosno ulaganju u ravnomjeran razvoj, državnoj tajnici Zrinki Raguž i ministru Šimi Erliću za sav trud i rad kojima pomažu jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

"Dobili smo još jedan ugovor za Grad Dubrovnik, odnosno za Suđurađ na Šipanu, nastavak izgradnje igrališta. Prva faza je završena, također financirana od strane Ministarstva. Zahvaljujem se Ministarstvu koje uistinu skrbi o otocima, vodi računa da svako područje Republike Hrvatske bude jednako razvijeno. Puno nam znače ova bespovratna sredstva jer ne bi lako svojim vlastitim sredstvima mogli sve te projekte realizirati. Imat ćemo veliko, kvalitetno igralište. U ovom tjednu se započinju i radovi na kanalizacijskoj mreži, također realizirani bespovratnim sredstvima", kazao je Franković.

Uz Grad Dubrovnik ugovori su uručeni predstavnicima općina Mljet, Ston, Janjina, Trpanj, Orebić i Lastovo. Ugovore su dobili i grad Korčula te općine Blato, Lumbarda i Vela Luka.

Gradu Dubrovniku uručen je ugovor za II. fazu uređenja sportskog i dječjeg igrališta u Suđurađu, Šipan vrijedan 105 tisuća eura.



Pisane vijesti