Uručeni sporazumi o provedbi ITP-a i ugovori za Program razvoja otoka 2024.

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/0ca3ea1a-0a71-4308-906d-a46e5ea1348f.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ugovore su u Zadru dodijelili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar Šime Erlić.

Svečanost se održala u novouređenom prostoru Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, a nazočili su joj i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, saborski zastupnici, državni tajnici te brojni drugi uzvanici.

U novom EU programskom razdoblju 2021. - 2027. Hrvatska je osigurala, u okviru Integriranog teritorijalnog programa, čak 150 milijuna eura samo za ulaganja u otoke.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković Istaknuo je kako je ovo prvi put da je toliko sredstava alocirano za razvoj otoka.
"Naša je poanta bila da pomognemo onima koji u ukupnoj aktivnosti hrvatskog turizma doprinose jednu petinu", kazao je premijer te podsjetio na brojna izdvajanja koja je osigurala Vlada za održivi razvoj otoka.

Ministar Šime Erlić kazao je kako se na ovaj način omogućava otočnim partnerstvima da pomoću svojih strategija definiraju u što će se ulagati.
"Program je to s kojim smo jako zadovoljni jer smo napravili iskorak u kontekstu financiranja iz EU fondova. Riječ je o 86 kapitalnih projekata koji će se financirati iz ITP-a: 2 u Istarskoj županiji, 20 u Primorsko-goranskoj, 3 u Ličko-senjskoj, 7 u Zadarskoj, 8 u Šibensko-kninskoj, 25 u Splitsko-dalmatinskoj, te 21 u Dubrovačko-neretvanskoj.

Na svečanosti su također uručeni ugovori iz Programa razvoja otoka 2024., čime se osigurava financiranje 71 projekta diljem svih 7 obalo-otočnih županija.
Ukupna im je vrijednost 4,09 milijuna eura, a njima se osigurava podrška u rješavanju problema s kojima se otočani susreću u svakodnevnom životu.

Pisane vijesti