Dodijeljeno dodatnih 50 milijuna kuna za potrebe slabije razvijenih dijelova Hrvatske

  • Slika /slike/Vijesti/Programu održivog razvoja lokalne zajednice4_2017..JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica Žalac: “Ove smo godine osigurali tri puta više sredstava nego prethodnih godina za razvojne projekte na slabije razvijenim područjima“

U srijedu, 27. rujna 2017., u Zagrebu je održano svečano potpisivanje II. kruga ugovora po Programu održivog razvoja lokalne zajednice (PORLZ) i Programu podrške regionalnom razvoju (PPRR), putem kojih je slabije razvijenim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave dodijeljeno dodatnih 50 milijuna kuna za razvojne projekte.
 
„Ove smo godine napravili veliki iskorak u prepoznavanju potreba lokalne zajednice i osigurali čak tri puta više sredstava za potrebe slabije razvijenih područja nego što je osigurano proteklih godina. Putem ova dva programa Ministarstva, uložit ćemo 157,7 milijuna kuna i  tako pomoći u realizaciji ukupno 520 manjih, ali za održivi razvoj značajnih infrastrukturnih projekata“, istaknula je, u svom uvodnom obraćanju, ministrica Žalac.
 
Program podrške regionalnom razvoju i Program održivog razvoja lokalne zajednice, nacionalne su mjere koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije provodi u cilju ostvarenja ujednačenog regionalnoga razvoja, a koncipirani su kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavljaju podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja.
 
Osiguravanjem dodatnih sredstava u iznosu od 50 milijuna kuna Ministarstvo će pomoći provedbu još 151 projekta s Rezervnih lista te potpuni završetak i stavljanje u funkciju 75 projekata kojima su u prvom krugu, zbog limitiranih sredstava i u želji da se potakne realizacija što većeg broja projekata, dodijeljena manja sredstva od traženih.
 
Ministrica je istaknula da je ove godine za regionalni razvoj u proračunu Ministarstva osigurano ukupno 267 milijuna kuna, dok je u četverogodišnjem razdoblju od 2012.-2015. godine uloženo svega 207 milijuna kuna, što govori dovoljno o ciljevima i načinu rada ove Vlade. „Jedini način na koji možemo postići rast i razvoj je suradnja na svim razinama i osluškivanje potreba naših građana“, dodala je ministrica Žalac te najavila skorašnje potpisivanje Sporazuma o suradnji s regionalnim koordinatorima, kojim će se urediti međusobna prava i obveze u procesu izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata u svrhu što veće apsorpcije EU sredstava i bolje pripreme za iduće financijsko razdoblje. Regionalnim će koordinatorima putem spomenutog Sporazuma biti dodijeljen 21 milijun kuna.


Pisane vijesti