Dodijeljeni ugovori u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2024. godinu

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/MRMM5623.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svečano uručivanje ugovora za 32 projekta u ukupnom iznosu od 1.492.254,86 eura održalo se danas u Osijeku.

Cilj ovog Programa je jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Republici Srbiji.
Program doprinosi osnaživanju pograničnog područja, njegovom gospodarskom i sveukupnom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Republici Srbiji. Također, doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.
 
Domagoj Mikulić, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, iskazao je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima Programa.
„Najvažniji segment je povezivanje s Hrvatima u Republici Srbiji, osnaživanje naše suradnje i podizanje kvalitete života cjelokupnog stanovništva na programskom području, a položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji prioritetno je pitanje za Vladu Republike Hrvatske. Danas je prigoda da prije svega pokažemo zajedništvo hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji. Zajedništvo koje nije samo deklarativne naravi, za što je dokaz uspostavljanje i provedba ovog programa. Ono što me posebno veseli je činjenica da u dvije godine provedbe nijedan projekt nije zatražio produženje i ispoštovani su svi programski rokovi, a to je pokazatelj velike odgovornosti prema programskim sredstvima i nadam se da će jednako uspješan biti i nastavak provedbe projekata i u ovoj godini“, kazao je državni tajnik Mikulić.
Posebno je zahvalio svim dionicima s regionalne razine koji sustavno podražavaju ovu inicijativu te kolegama iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji su se aktivno uključili i svojim dugogodišnjim iskustvom pomogli pri odabiru najboljih i najkvalitetnijih projekata za financiranje.
„Za nastavak programa u projekcijama Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2025. godinu predviđen je iznos od 1,5 milijuna eura i s tim sredstvima ćemo nastaviti jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije“, zaključio je državni tajnik Mikulić.

Na svečanom uručivanju nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, te savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak.
 
 

Pisane vijesti