Dodijeljene nagrade za najbolje EU projekte i najbolje gradove

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Listopad/Novi Vinodolski - Ugovori/13.jfif
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica Tramišak na dodjeli nagrada za najbolji grad i najbolji EU projekt u 2021.: „Trebamo zajedno raditi na tome da imamo ravnomjeran regionalni razvoj kako bismo bili bolji, brži i uspješniji“.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak jučer je u Novom Vinodolskom sudjelovala na četvrtoj dodjeli nagrada za najbolji grad u organizaciji Jutarnjeg lista, Ministarstva regioanlnoga razvoja i fondova Europske unije, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos.

U kategoriji kvalitete života promatralo se 29 pokazatelja, od ekonomskih, preko demografskih do razine zaštite okoliša, a ukupno je 11 gradova ponijelo titulu najboljega grada u pet kategorija, od kojih su pobjednici birali u tri konkurencije, veliki (iznad 35 tisuća stanovnika), srednji (od deset do 35 tisuća) i mali gradovi s najviše deset tisuća stanovnika.

Grad Virovitica najbolji je u povlačenju novca iz fondova Europske unije, a slijede ga Rijeka, Beli Manastir, Zagreb i Petrinja, dok su Varaždin, Rovinj i grad Krk najbolje sredine za život, a Samobor, Sveta Nedjelja i Mali Lošinj najbolji su gradovi za gospodarstvo.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u svome je izlaganju naglasila kako je vrlo važno imati ovakve poticajne izbore jer one najbolje uvijek treba prepoznati, isticati i nagrađivati kako bi se sve ostale potaknulo na još bolji i jači rad.

„Ovdje se ne natječete samo u tome tko ima više projekata, već se natječete u kvaliteti onog standarda kojeg pružate svojim građanima po pitanju različitih komunalnih, društvenih, socijalnih i gospodarskih usluga i to je ono što je najbitnije“, rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak dodala je kako Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojem nazivu ima dvije važne sastavnice.

„Regionalni razvoj i korištenje fondova Europske unije, a mi smo danas ovdje po pitanju jedne i druge teme. Izbor za najbolji grad zasigurno je dio komponente regionalnog razvoja, a korištenje fondova Europske unije zasigurno je doprinijelo mnogim gradovima da se bolje i kvalitetnije razvijaju“, izjavila je ministrica Tramišak.

„Sigurna sam da će svim izazovima te svemu onome što nas čeka u novom razdoblju, doprinijeti iskustvo koje imate iz nekoliko proteklih godina. Trebamo zajedno raditi na tome da imamo ravnomjeran regionalni razvoj kako bismo bili bolji, brži i uspješniji“, zaključila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Tamara Perko kazala je kako HBOR financira puno vrsta projekata u lokalnoj samoupravi, od bolnica i komunalne infrastrukture do projekata u turizmu.

„Kontinuirano radimo na smanjenju kamatnih stopa i razvijanju novih financijskih proizvoda, a ono što u ovome trenutku držimo jako bitnim je priprema projekata gdje nudimo konzultantsku pomoć gradovima i županijama“, rekla je Tamara Perko.

Ivica Kirin, gradonačelnik grada Virovitice, najboljeg grada povlačenju novca iz fondova Europske unije u 2021., izjavio je kako je ova nagrada veliko priznanje, gledajući sve europske projekte koji su nominirani.

„Moram reći da oni pokazuju da se našim ljudima koji odlaze u druge dijelove Europske unije šalje poruka kako i ovdje možemo stvoriti život kakav traće izvan Hrvatske“, istaknuo je gradonačelnik Kirin.
 

Pisane vijesti