Ministrica Tramišak svečano otvorila 2. Dane regionalnoga razvoja i EU fondova: „U idućem razdoblju, korisnici će se moći fokusirati na cilj i održivost projekta, a ne na skupljanje i dostavu dokumentacije koju javni i državni servisi već imaju“

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Listopad/Novi Vinodolski - Dani regionalnoga razvoja i EU fondova/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Novom Vinodolskom organiziralo je dvodnevnu hibridnu konferenciju pod nazivom "2. Dani regionalnoga razvoja i fondova EU – Ključni izazovi novog razdoblja 2021.-2027." koju su svečano otvorili ministrica Tramišak i ministar Butković.

Spomenuta konferencija usmjerena je na aktere regionalnoga razvoja na svim razinama, a istodobno je i prilika za razmjenu iskustava, umrežavanje i jačanje suradnje s ciljem učinkovitijeg provođenja projekata u novom financijskom razdoblju u okviru koje će se razgovarati o novim izazovima financiranja projekata, digitalnoj tranziciji kao prilici, industrijskoj tranziciji, zelenoj tranziciji, izazovima korisnika EU projekata u javnoj nabavi, zatvaranju financijske konstrukcije projekata i drugim aktualnim temama.

Ministrica Tramišak u svom je uvodnom obraćanju zahvalila svima okupljenima na dolasku te naglasila kako je upravo velik broj odaziva pokazatelj koliko su svim korisnicima, kao i potencijalnim korisnica, informacije ključne u ovoj fazi pripreme za novo programsko razdoblje.

Ministrica se kratko osvrnula i na prošlo programsko razdoblje te istaknula kako je Republika Hrvatska trenutno na 122% ugovorenosti perspektive, odnosno da je na raspolaganju bilo 80 milijardi kuna, a ugovoreno je 100 milijardi kuna te dodala: „Kako bismo što kvalitetnije i što bolje bili svi zajedno spremni za ulazak u novo programsko razdoblje, bolju, jaču i kvalitetniju apsorpciju europskih sredstava svih ovih 25 milijardi eura koje nam su nam na raspolaganju, moramo povući lekcije iz svega što smo do sada radili".

Ministrica je naglasila nužnost digitalizacije procesa i pojednostavljivanja procedura u novom programskom razdoblju te najavila: „U novom programskom razdoblju korisnici će se moći fokusirati na ono što želite postići svojim projektima, na rezultate projekata, na održivost istih, a ne na prikupljanje hrpe dokumentacije koju su javnom i državnom sektoru već dostupni“.

Kao ogledni primjer svih budućih javnih poziva, ministrica Tramišak istaknula je poziv „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“ vrijedan ukupno milijardu i 140 milijuna kuna iz instrumenta nove generacije EU – REACT-EU, a čija su sredstva usmjerena upravo za  zelenu i digitalnu tranziciju proizvođačke industrije.

„Jednom kvalitetnom i izvrsnom međuresornom suradnjom institucija, uspjeli smo doprogramirati razdoblje 2014.-2020. kako bi poziv bio što prije dostupan, u travnju smo raspisali poziv, u svibnju ga zatvorili, evaluirali pristigle projektne prijedloge kojih je bilo više od 800 i već sada smo počeli sa prvom dodjelom ugovora - ovo je zapravo primjer kako trebamo funkcionirati u budućnosti“, kazala je ministrica Tramišak te dodala kako su bile dvije otegotne okolnosti ovog poziva i najavila promjenu toga u budućim pozivima: „U ovom pozivu još uvijek smo se morali vezati na staru kartu regionalnih potpora gdje su potpore jednake za sve regije u Hrvatskoj, a od 2022. i to ćemo promijeniti na način da onima slabije razvijenima damo snažniju i veću potporu, a isto vremeno ćemo podići potpore čak i za one najrazvijenije. Druga otegotna okolnost bilo je administrativno opterećenje i puno dokumentacije, ali i to ćemo mijenjati u novom razdoblju“.

Ministar Butković prilikom uvodnog obraćanja osvrnuo se na buduće programsko razdoblje u kontekstu prometnog sektora i naglasio: „Ono što nam predstoji je novi operativni program, nama u prometu je na raspolaganju oko 10 milijardi kuna, posebno još sredstva koja ćemo imati u okviru Instrumenta za povezivanje Europe, kao i Programa oporavka s nekih 5,5 milijardi kuna i ti projekti će biti koncentrirani na željeznicu koja je u Hrvatskoj sustavno zanemarivana jer nije Hrvatska mogla istovremeno graditi autocestovnu infrastrukturu i željezničku jer su to veliki i složeni projekti“.

Ministar je dodao kako su upravo željeznice ono što Hrvatskoj treba zbog razvoja gospodarstva, jačanja luka u Rijeci i Pločama.

Osim toga, ministar Butković osvrnuo se i na dosad postignute rezultate te istaknuo: „U siječnju 2016. godine imali smo jedan potpisan ugovor iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a danas ih imamo 83., provodimo investicijski ciklus u prometnu infrastrukturu preko 25 milijardi kuna i to sve zahvaljujući sredstvima iz fondova Europske unije“ te dodao: „Napravili smo velike iskorake u nabavi nove infrastrukture, novih autobusa, obnove tramvajske infrastrukture, jako smo puno prisutni u gradovima i općinama diljem Hrvatske i s tim dobrim projektima ćemo i nastaviti u sljedećem razdoblju“.

Konačno, ministar Butković složio se s onime što je naglasila ministrica Tramišak te zaključio: „Bitno nam je da se Hrvatska razvija ravnomjerno i zato ostajemo na raspolaganju i uvijek su vam naša vrata otvorena“.

Pisane vijesti