Ministar Ćorić i ministrica Tramišak uručili prve ugovore o dodjeli bespovratnih EU sredstava poduzetnicima za jačanje konkurentnosti te digitalnu i zelenu tranziciju.

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Listopad/Dodjela ugovora 21_10_2021/1a.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica Tramišak: „Sredstava će biti, očekujte još ovakvih poziva i u budućnosti!“.

Ministrica Tramišak danas je uz ministra Ćorića i ravnatelja agencije HAMAG-BICRO, Vjerana Vrbaneca, sudjelovala na svečanoj dodijeli ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“. Od prvih 100 ugovora ukupne vrijednosti 850 milijuna kuna, danas je svečano dodijeljeno prvih 39 ugovora najboljim poduzetnicima koji su svoje projekte prijavili na spomenuti Poziv.

Ministrica je tijekom svojeg izlaganja izrazila veliko zadovoljstvo što je prisutna na svečanosti dodjele prvih ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava iz potpuno novog instrumenta i mehanizma „EU nove generacije“, odnosno konkretno sredstava iz „REACT-EU“ mehanizma namijenjenom brzom oporavku i otpornosti gospodarstva Europske unije pa tako i Republike Hrvatske.

„Današnjim potpisivanjem krećemo sa obnovom gospodarstva, ali ne samo obnovu u smislu oporavka nakon pandemije COVID-a, već radimo veliki i značajni iskorak u transformaciji gospodarstva po pitanju zelenog i digitalnog.“, naglasila je ministrica te dodala korisnicima kako su ovim ugovorima dobili priliku inovirati svoje poslovanje, razvijati svoje poslovanje, otvarati nova radna mjesta, ali ići i u smjeru energetskih ušteda i u smjeru same digitalizacije.

Ministrica Tramišak istaknula je upravo proizvođače, kojima je i bio namijenjen Poziv, kao nositelje dominantnog gospodarstva Republike Hrvatske i predvodnike u smislu gospodarske tranzicije, digitalizacije, europskog zelenog plana i svih novih europskih politika te poručila: „Očekujte još ovakvih poziva i u budućnosti!".

Konačno, ministrica je zahvalila Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te HAMAG-BICRO-u na izvrsnoj suradnji te naglasila da su upravo zajedničkom sinergijom svih triju institucija uspjeli izmijeniti operativne programe, pripremiti poziv, raspisati poziv te konačno evaluirati pristigle projektne prijave.

„Vi koji ste danas ovdje, vi ste među izvrsnima i ja vam iskreno i od srca na tome čestitam. Nastavite tako i dalje, a na nama je da zajedno s vama transformiramo naše gospodarstvo u budućnosti.“, zaključila je ministrica.

Ravnatelj HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec istaknuo je kako se na ulaganja ovog javnog poziva, koji je bio vrijedan milijardu i 140 milijuna kuna očekuje još dva ili tri puta toliko dodatnih ulaganja od strane korisnika, čime nakon provedbe svih projekta dolazimo do 4,5 milijardi kuna ukupnih ulaganja.

Ministar Ćorić izrazio je zadovoljstvo što je ministrica Tramišak prisutna na svečanoj dodjeli istaknuvši činjenicu kako je upravo ona iznistirala da sredstva iz REACT mehanizma idu upravo već osmišljenim projektnim prijedlozima ovog natječaja.

Istaknuo je također kako je milijarda i 140 milijuna kuna u okviru ovog Poziva koji će se dodijeliti poduzetnicima u prerađivačkoj industriji, najbolje plasiran novac Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u protekle četiri godine.

"Uvjeren sam da je prerađivačka industrija dugo vremena bila zapostavljana i nije bila u fokusu nositelja ekonomske politike u Republici Hrvatskoj dok smo s druge strane patili od problema u vanjsko trgovinskoj bilanci i njenom negativnom saldu koji je posebno bio istaknut u bilanci robe. Upravo zbog toga, prerađivačka industrija je i bit će u fokusu u narednim godinama i to je ono što želim da ponesete s ovog našeg današnjeg druženja i dodjele ovih sredstava", naglasio je ministar Ćorić.

Ministar Ćorić je naglasio kako su do sad ukupno 92 ugovora potpisana te je rekao da je 39 ovdje prisutnih poduzetnika najbolje prošlo na ovom natječaju.

"Od srca Vam na tome čestitam i želim da sredstva, a za ova 92 to je oko 850 milijuna kuna budu utrošena brzo i efikasno i da u konačnici iz ovog procesa izađemo svi zajedno sretni. Sreću će nam učiniti jačanje vaše konkurentnosti proizvodnih kapaciteta jer je to zapravo ono što nam kao državi u ovom trenutku prijeko treba", zaključio je ministar Ćorić. 


Više o Pozivu: https://strukturnifondovi.hr/natjecaji/jacanje-konkurentnosti-poduzeca-ulaganjima-u-digitalnu-i-zelenu-tranziciju/
 

Pisane vijesti