5,16 milijardi kuna za održivi urbani razvoj

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Prosinac/ITU gradovi/767e5157-b023-45f0-8ea6-8d9ff37ca2a0.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ministrica Tramišak održala sastanak s predstavnicima 22 grada koja će u idućem programskom razdoblju od 2021. do 2027. koristiti Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa.

Tijekom sastanka ministrica je izvijestila predstavnike gradova o statusu provedbe mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2014.- 2020., kao i o mogućnostima i proširenju istoga u narednom sedmogodišnjem razdoblju.

„Kao i u prošlom programskom razdoblju, gradove koji su središta županija i regija prepoznali smo kao pokretače razvoja, no više neće samo veliki gradovi imati priliku sudjelovati u Mehanizmu integriranih teritorijalnih ulaganja već ćemo uključiti još dodatnih 14 gradova koji su također izuzetno biti za razvoj svoje okolice“, istaknula je ministrica Tramišak.

Iako je još prerano govoriti o točnim iznosima alokacija koje će biti na raspolaganju svakom od gradova, ministrica Tramišak najavila je ukupnu alokaciju za provedbu spomenutog mehanizma i to u iznosu od 5,16 milijardi kuna od čega će 4,94 milijarde kuna biti bespovratna sredstva, a 220,4 milijuna kuna u okviru financijskih instrumenata, odnosno zajmova, jamstava i kredita sa subvencioniranom kamatom.

Ministrica je također predstavila i tijek pripremnih aktivnostikao i daljnje korake koji slijede.

„Do trećeg kvartala 2022.  godine očekujemo uspostavu urbanih područja i donošenje Strategija razvoja urbanog područja kako bi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije moglo raspisati Poziv za odabir gradova te konačno uspostaviti sustav upravljanja ITU mehanizmom“, naglasila je ministrica te dodala kako je ključno identificirati kvalitetne projekte koji će se doista moći realizirati u zadanim rokovima te doprinijeti održivom i integriranom urbanom razvoju.

Gradovi koji su potencijalni korisnici mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja u razdoblju 2021.- 2027. su Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod, Pula, Karlovac, Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Vinkovci, Koprivnica, Vukovar, Čakovec, Požega, Virovitica, Krapina, Gospić i Pazin.

Područja financiranja u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja bit će brownfield (revitalizacija bivših industrijskih, vojnih napuštenih lokacija), kulturna baština, čisti i pametni gradski promet, energetska učinkovitost, turizam, višenamjenska infrastruktura, poslovna infrastruktura, digitalizacija javne uprave, jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika, socijalna infrastruktura, infrastruktura za predškolski odgoj, zelena infrastruktura, prirodna baština te izrada teritorijalnih strategija.

Pisane vijesti