Ministrica Tramišak: "Preskočili smo Italiju i Belgiju u korištenju fondova EU"

Slika /slike/Vijesti/2021/Prosinac/WhatsApp Image 2021-12-08 at 12.24.05.jpeg

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak gostovala je danas u N1 Studiju uživo gdje je razgovarala o aktualnim temama.

Ministrca Tramišak na početku gostovanja osvrnula se na povlačenje europskih sredstava.

“Kada govorimo o samom radu ministarstva i u kontekstu povlačenja sredstava, ovaj mjesec očekujemo uplatu od dvije milijarde kune. Mi govorimo o više od osam tisuća projekata koji su potpisani. Jako veliki dio projekata je u tijeku. Ministarstvo i dalje nastavlja raditi svoj posao”, rekla je ministrica Tramišak.

Upitana hoće li se sredstva morati vraćati u proračun Europske unije, ministrica je odgovorila:

“Sustav upravljanje i kontrole fondovima EU funkcionira na način da kada realizirate sredstva, vi pravdate ta sredstva prema nadležnim tijelima i onda ta tijela to provjeravaju. Ukoliko smo i poslali nešto prema EK i kasnije se utvrdi da smo trebali to izuzeti, kasnije se sredstva vraćaju u proračun. To vraća onaj tko je odgovorna osoba – institucije ili sami poduzetnici i tvrtke”.

Ministrica Tramišak istaknula je značajno napredovanje u korištenju europskih sredstava.  

“Mi u prvih pola godine bilježimo porast od šest mjesta. Mi više nismo posljednja niti pretposljednja država. Mi smo preskočili Italija i Belgiju u korištenju fondova Europske unije. Tu se vide značajni iskoraci. Naši korisnici aktivno već rade na provedbi projekata, poznaju procedure i pravdaju sredstva”, rekla je ministrica Tramišak a zatim se osvrnula na SAFU.

“SAFU je jedna važna institucija u cijelom ovom procesu. Nisu oni jedini, tu imamo i HAMAG Bicro, Hrvatske vode, itd. Naravno da je sigurno došlo do određenih problema u početnim danima nakon što se dogodilo uhićenje. Međutim, ja sam posjetila SAFU, razgovarala s ključnim ljudima i oni nastavljaju raditi svoj posao”, kazala je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak komentirala je i posljednji postupak javne nabave aplikacije koji je Ministarstvo stopiralo.

“Kada govorimo o korištenju IKT-a, one su nužne. Međutim, moramo shvatiti da smo mi kao država jedno malo tržište. U nekim trenucima od strane određenih tvrtki dolazi do zaključavanja aplikacija. To nije slučaj samo u Hrvatskoj. To je nešto što se događa globalno. Međutim, to je nedopustivo u javnom sektoru. Kad se radi o javnom sektoru, mi smo uvijek u obvezi postupka javne nabave. Ako se dogodi u ovakvim aplikacijama da niste u mogućnosti raspisati postupak javne nabave”, kazala je ministrica.

Ministrica Tramišak istaknula je kako MRRFEU intenzivno radi.

“Republika Hrvatska je u plusu 50 milijardi kuna prema uplatama iz europskog proračuna u državni proračun. To su ta opravdana već verificirana sredstva u odnosu na ono što mi uplaćujemo kao država članica”, rekla je ministrica Tramišak.

Pet milijardi kuna koje smo dobili iz Fonda solidarnosti EU namijenjene su za obnovu Grada Zagreba i to javne infrastrukture, pojasnila je ministrica Tramišak.

“Daljnju proceduru preuzelo je Ministarstvo graditeljstva. Ono što je bio cilj i namjera, da se ne odradi samo hitna sanacija, već da se kvalitetnije i konkretnije obnovi javna infrastruktura Grada Zagreba. Znamo da nam je rok lipanj prema prvoj uplati tih 5 milijardi kuna, vidjet ćemo kako će ići ta komunikacija s Europskom komisijom. Sigurno će se dogoditi prolongacija roka, s obzirom na to da se dogodio i drugi potres, onaj petrinjski. Ono što je ključno, stambeno zbrinjavanje stanovništva”, rekla je ministrica Tramišak a zatim pojasnila što država planira u vezi obnove obiteljskih kuća.

“Mi smo zbog ovih okolnosti i znajući situaciju s obiteljskim kućama u Sisačko-moslavačkoj županiji interventno izmijenili Operativni program Konkurentnost i Kohezija prvih mjeseci ove godine i izdvojili oko 111 milijuna eura odnosno 843 milijuna kuna za obnovu obiteljskih kuća. Ali, kako su to opet europska sredstva, mi smo to mogli koristiti za obiteljske kuće u državnom vlasništvu. Ono što vidimo ovdje kao priliku, oko 300 takvih kuća koje će biti obnovljene i namijenjene obiteljima težeg materijalnog statusa”, rekla je ministrica Tramišak i dodala da bi prvi ugovori s izvođačima za početak gradnje i obnove kuća trebali biti potpisani kroz mjesec dana.


Izvor: N1

 

Pisane vijesti