21 milijun kuna za suradnju s regionalnim koordinatorima na izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i stvaranju zalihe projekata

  • Slika /slike/Vijesti/Šibenik_6_10_2017_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U okviru konferencije u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“, održane u petak 6. listopada 2017. godine u Šibeniku, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac je s regionalnim koordinatorima potpisala Sporazum o suradnji na izradi ˝Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine˝ i procesu pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata vrijedan ukupno 21 milijun kuna.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nositelj je politike ravnomjernog regionalnog razvoja čiji je cilj dodatno razvijati slabije razvijena područja u Republici Hrvatskoj i tako smanjiti regionalne razvojne nejednakosti ulaganjem u budućnost, poticanjem stvaranja radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, bolje kvalitete života  i održivog razvoja. S tim ciljem, u okviru svog djelokruga, Ministarstvo provodi i informativne aktivnosti, u okviru kojih je organizirana i konferencija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ u svrhu razmjene iskustava te povezivanja i  jačanja suradnje svih razina na realizaciji što većeg broja projekata.
 
U uvodnom dijelu konferencije, okupljenima su se obratili gradonačelnik grada Šibenika, Željko Burić, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Branko Baričević koji je pohvalio inicijativu Ministarstva u organizaciji ovakvog događanja i istaknuo važnost prvenstveno kohezije i ravnomjernog razvoja regija u Republici Hrvatskoj i ostalim zemljama članicama kao preduvjet za postizanje kohezije na razini Europske unije. U ime počasnih gostiju, delegacije iz Slovačke Republike na čelu s potpredsjednikom Vlade Peterom Pellegrinijem, uvodno se obratio veleposlanik Slovačke republike u Hrvatskoj Juraj Priputen koji je istaknuo tradicionalno dobre odnose Hrvatske i Slovačke i izrazio zadovoljstvo dijeljenjem iskustava iz područja regionalnoga razvoja i korištenja EU sredstava te najavio predavanje potpredsjednika Pellegrinija na tu temu.
 
 Okupljenima se obratio i ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić, koji je naglasio da će 1,85 milijardi eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju iz Europskog socijalnog fonda, usmjeriti na reforme koje su Hrvatskoj prijeko potrebne.
Kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i domaćin, župan Šibensko-kninske županije, Goran Pauk, u svom je obraćanju naglasio da su upravo EU projekti pokrenuli porast zapošljavanja i gospodarski oporavak na području županije. „Uvjeren sam da će nam nove informacije koje ćemo danas ovdje  dobiti biti dodatni motiv za daljnje ulaganje i osnaživanje ljudskih potencijala jer su upravo oni temelj razvoja u svakom smislu.“, istaknuo je župan Pauk.
 
Organizatorica manifestacije i ujedno izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zahvalila je svima na dolasku te ih pozvala na aktivno sudjelovanje u programu manifestacije kako bi razmijenili što više informacija i zajedničkim snagama iznjedrili što više rješenja za probleme s kojima se suočavaju korisnici prilikom prijave za EU sufinanciranje projekata. „Jučer smo na Vladi potpisali 35 ugovora o sufinanciranju vrijednih gotovo 800 milijuna kuna i želim naglasiti da je taj iznos podigao razinu apsorpcije sredstava iz EU fondova za samo 1%, što ukazuje na to da doista imamo još puno posla pred sobom, ali i puno sredstava na raspolaganju za razvoj Hrvatske.“, istaknula je ministrica. 
 
Tijekom konferencije, uzvanicima su kroz dvanaest predavanja i radionica bile predstavljene Izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske, nacionalni programi financiranja projekata jedinica lokalne i regionalne samouprave, dosadašnji rezultati te aktualne mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova, programi europske teritorijalne suradnje. Osim toga, održana je i radionica pod nazivom „Regionalni razvoj Slovačke uz pomoć EU fondova“, tijekom koje je počasni gost, potpredsjednik Vlade Slovačke Republike, Peter Pellegrini, prezentirao iskustva Slovačke Republike u korištenju EU sredstava, kao primjer dobre prakse.


Pisane vijesti