15,8 milijuna kuna za opskrbu vodom na otocima

Slika /slike/otoci 2017.jpg

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je ugovore za sufinanciranje obavljanja usluge isporuke vode vodonoscem ili cestovnim vozilom otočanima u okviru raspoloživih sredstava Državnog proračuna za 2022. godinu.

Radi poboljšanja uvjeta života otočnog stanovništva i poslovanja otočnog gospodarstva u otočnim naseljima ili dijelovima otočnih naselja koja nisu priključena na sustav javne vodoopskrbe Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi mjeru - opskrba vodom za ljudsku potrošnju brodom vodonoscem i/ili autocisternom po subvencioniranoj cijeni.
 
Tijekom cijele godine sve su češća i duža sušna razdoblja, što se posebice u ljetnom razdoblju manifestira potrebom povećane količine vode budući da zbog minimalnih kapaciteta prikupljanja kišnice, a i loših atmosferskih uvjeta otočani nisu u mogućnosti akumulirati i skladištiti kišnicu kao alternativu.
 
Trenutno oko 4.860 otočnih kućanstava na 20 otoka nije spojeno na javnu vodoopskrbnu mrežu ili imaju mrežu ali nisu povezani na pouzdane izvore ili dovode vode tako da i dalje ovise o dostavi vode brodom vodonoscem ili autocisternom.
 
Za provedbu ove mjere u 2022. godini Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 15,8 milijuna kuna.
 

Pisane vijesti