Ministrica Tramišak u Sisku: „Kohezijska i poljoprivredna politika mogu promijeniti demografsku sliku naših sela“

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Ožujak/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Sisku sudjelovala na Konferenciji „Pametna sela- europski koncept razvitka ruralnih područja“ koju je organizirao zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol.

Tom prilikom ministrica Tramišak kazala je kako se koncept pametnih sela najvećim dijelom oslanja na priču jačanja poljoprivrede, digitalizacije sela kao i digitalizaciju poljoprivrede.

„Jačanje samih sela, naselja, odnosno jedinica lokalne samouprave u ruralnim područjima Hrvatske, a posebice Sisačko-moslavačke županije ima veliko uporište u kohezijskoj politici“, rekla je ministrica Tramišak i dodala kako je kohezijska politika Europske unije najveća investicijska politika putem koje se ulaže u one regije koje zaostaju za prosjekom EU.

„U Republici Hrvatskoj, sve regije osim Grada Zagreba su ispod prosječnog razvitka. Iz tog razloga napravljena je nova karta NUTS 2 regija prema statističkim uvjetima. Sada imamo četiri NUTS 2 regije u Hrvatskoj i to je rezultiralo snažnijim mogućnostima davanja potpora za razvoj poduzetništva na tim područjima“, rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak zatim je pojasnila iznose potpora u pojedinim regijama.

„Kada govorimo o Panonskoj Hrvatskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, postoci koji će se odnositi na intenzitete potpora prijeći će 50% za ulaganja u nove djelatnosti velikih gospodarstvenika, 60% kada govorimo o srednjim poduzetnicima i 70% za male poduzetnike“, objasnila je ministrica Tramišak i dodala kako će s obzirom na korištenje novih fondova, odnosno Fonda za pravednu tranziciju, prema smjernicama Europske komisije ovi postotci biti i veći.

Ministrica Tramišak kazala je kako je važno privući poduzetnike iz velikih gradova, primjerice Grada Zagreba pri odluci za razvoj svoga poslovanja.

„Napravili smo program demografske i gospodarske revitalizacije na području Sisačko-moslavačke županije tako da je u samom programu naveden indikativni financijski plan veći od 15,3 milijarde kuna“, izjavila je ministrica Tramišak, a zatim se osvrnula na izgradnju strateškog projekta autoceste Zagreb-Sisak.

„Nakon te glavne prometnice koja će brže i kvalitetnije povezati Sisak sa Zagrebom, vjerujem da ćemo putem ovakvih potpora učiniti iskorak poduzetnika prema Sisačko-moslavačkoj županiji i da će se ovdje u narednim godinama vidjeti mnogobrojna ulaganja na području gradova i sela“, rekla je ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova.

Ministrica Tramišak objasnila je kako postoji i novi Integrirani teritorijalni program i kako je njegova vrijednost oko 14,5 milijardi kuna.

„Upravo završavamo proces programiranja gdje će potpomognuta područja moći aplicirati na izdvojene pozive specijalizirane za poboljšanje kvalitete života, komunalne, društvene i socijalnu infrastrukturu“, pojasnila je ministrica Tramišak i dodala kako je vidljiva sinergija između poljoprivrede i prehrambene industrije za koje će uz pomoć financijskog okvira od 160 milijuna eura biti prilika za povezivanje u regionalne lance vrijednosti.

„Vjerujem da kohezijska i poljoprivredna politika mogu značajnije promijeniti demografsku sliku naših sela“, zaključila je ministrica Tramišak.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak rekao je kako su za županiju izrazito važne stabilne financije koje su u posljednjih šest mjeseci uspjeli stabilizirati.

„Osim aktivnosti koje su vezane za potres, Sisačko-moslavačka županija prijavila je 68 projekata i to je prioritet Sisačko-moslavačke županije, sanacije štete od potresa, time se bavimo i time ćemo se baviti“, rekao je uvodno župan Celjak.

„Osigurali smo beskamatne kredite poljoprivrednicima i OPG-ovcima uz poček i do pet godina“ naglasio je župan i dodao kako ni jedna druga županija u Hrvatskoj nema tako odličnu suradnju s HBOR-om i HAMAG BICRO-om.

„Tako želimo dati svoj doprinos razvoju poljoprivrede i razvoju gospodarstva“, naglasio je župan Celjak.

Župan Celjak zatim je najavio novi projekt na području Sisačko-moslavačke županije.

„Trenutno razgovaramo s jednim investitorom vezano uz farmu pilića. Tu se radi o zapošljavanju dvije tisuće ljudi u prvoj fazi, a do kraja projekta 3200 ljudi“, rekao je župan Celjak i dodao kako će na taj način osigurati tržište i za poljoprivredne proizvođače.

Nadalje se osvrnuo i na projekt pametnih sela.

„Važno je modernizirati i digitalizirati naša sela, svjesni smo da naši poljoprivrednici teško rade i da im je teško pratiti sve natječaje, te da trebaju svu našu pomoć. Naš je zadatak da osiguramo infrastrukturu, posebice cestovnu i tako poljoprivrednicima omogućimo što kvalitetniji prilaz njihovim zemljištima“, rekao je župan Celjak.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako je važno vidjeti gdje se Hrvatska trenutno nalazi s provedbom projekta pametnih sela i kako realizirati koncept kroz višegodišnji financijski okvir.

„Pametna sela počivaju na nekoliko stupova – socijalnoj uključenosti, razvoju ekonomije i gospodarstva, ostvarivanju zelene ambicije EU, a zatim poljoprivredi i digitalizaciji“, rekla je ministrica Vučković.

„Kada govorimo o tim stupovima i pametnim selima, trebamo reći da na jednak način vrijedi činjenica da se u svijetu samo 2% bruto proizvoda odnosi na hranu, 5% na energiju, ali bez tih 7% nema preostalih 93%“, kazala je ministrica Vučković i dodala kako se pametna sela zbog toga trebaju bolje povezati i njihovi ljudi, prometna mobilnost i digitalni alati kako bi se smanjio jaz između ruralnih i regionalnih sredina.

„Taj koncept ne treba opterećivati, već treba popisati ono što je važno i iskoristiti sva moguća sredstva, te nadograditi postojeće vrijednosti kako bismo imali pametna sela koja će biti vođena od strane lokalnih ljudi“, izjavila je ministrica Vučković.

Ministrica Vučković zatim se osvrnula i na Sisačko-moslavačku županiju.

„Ministarstvo poljoprivrede trudi se ispuniti očekivanja koje imaju stanovnici Sisačko-moslavačke županije u pogledu financiranja podrške poljoprivredi, ali i razvoju nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom prostoru“, rekla je ministrica Vučković.

„Stvaranje nepoljoprivrednog dohotka jedan je od ključnih čimbenika ostvarivanja koncepta pametnih sela i nastojimo to napraviti“, rekla je ministrica Vučković i najavila kako u idućem razdoblju nastoje proširiti koncept na način da će ga djelomično voditi lokalne akcijske grupe.

Ministrica Vučković kazala je u tekućem programskom u Sisačko-moslavačku županiju uloženo više od 1,2 milijarde kuna i dodala kako je riječ o velikom iznosu i ogromnoj potpori daleko iznad hrvatskog prosjeka.

„Ova županija je ona koja može razviti koncept pametnih sela i koja može biti prepoznata u ostvarenju zelene ambicije, korištenju digitalnih alata, povezanosti sa Zagrebom, ostvarivanje kratkih lanaca opskrbe i to se ne može ostvariti ako naše potpore ne budemo usmjeravali  na proizvodnju hrane, a onda na sve ostalo jer ovo je uvjet bez kojeg se ne može“, zaključila je ministrica Vučković.
 
 
 
 
 
 

Pisane vijesti