10,7 milijardi kuna bespovratnih EU sredstava usmjerenih u razvoj Slavonije, Baranje i Srijema

Slika /slike/Vijesti/srpanj 2019/SBS-2.jpg

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića 3. rujna u Orahovici održana je deveta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti i planovi ulaganja u pet slavonskih županija.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković predstavili su rezultate Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji od prošle sjednice Savjeta, iz travnja 2019. godine, bilježi porast ugovaranja projekata veći od 960 milijuna kuna uz ukupnu ugovorenu vrijednost 10,66 milijardi kuna odnosno 56,86% od ciljanog iznosa. Nakon održane sjednice potpisano je 17 ugovora za provedbu projekata sufinanciranih iz EU fondova vrijednih oko 233 milijuna kuna za područje Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Otvarajući Sjednicu Savjeta, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je zadovoljan dinamikom provedbe projekta Slavonija, Baranja i Srijem koji je postavljen kao zajednički političko-procesni okvir za bolji dijalog, bolje razumijevanje prioriteta i za bolju realizaciju konkretnih projekata.
 
"Od početka mandata, 18. listopada 2016. do 23. kolovoza 2019. godine, od ukupno 18,75 milijardi kuna koje imamo na raspolaganju do sada smo ugovorili 11 milijardi. To je skoro 57 posto ugovorene alokacije. Mislim da je to jako dobar signal," naglasio je Plenković, dodavši da se kroz realizirane projekte daje doprinos demografskoj revitalizaciji Slavonije.
 
Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić, na svom prvom supredsjedanju Savjetom, izrazio je zadovoljstvo što može podnijeti izvještaj o napretku Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, u okviru kojega je od 18,75 milijardi kuna ugovoreno 10,66.

„U okviru ovoga Projekta 400 poduzetnika unaprijedilo je svoje poslovanje, izgrađeni su poduzetnički centri, više od 1300 studenata ima osiguran smještaj u obnovljenim studentskim domovima, dok je u šest bolnica uloženo preko 230 milijuna kuna s ciljem poboljšanja pristupa dnevnim bolnicama te dodatno preko 70 milijuna kuna u primarnu zdravstvenu zaštitu. Uz to, preko 100 milijuna kuna uloženo je u izgradnju 38 reciklažnih dvorišta, a preko 400 milijuna kuna u energetsku obnovu više od 190 zgrada javnih ustanova. Za 13 projekata obnove kulturne baštine izdvojeno je više od 190 milijuna kuna, a za 11 projekata održivog razvoja i korištenja prirodne baštine preko 230 milijuna kuna. Ovim projektima pomažemo našim građanima u pet slavonskih županija, podižemo kvalitetu života, stopu zapošljavanja, obnavljamo bolnice, potičemo poduzetništvo, čuvamo našu kulturnu i prirodnu baštinu. Ovaj Projekt primjer je kako EU fondovi mijenjaju Slavoniju, Baranju i Srijem, kao što mijenjaju Hrvatsku“, naglasio je ministar.

Za područje pet slavonskih županija već je potpisan prvi razvojni sporazum kojim se usuglašavaju razvojni prioriteti na državnoj i regionalnoj razini u sljedećim ključnim područjima: prehrana i bio ekonomija, unaprjeđivanje lanaca vrijednosti i stvaranje regionalnih razvojnih središta, obrazovanje i regionalna infrastruktura, turizam i kreativno društvo.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavilo je i kontinuiran i intenzivan rad na jedinstvenom obliku teritorijalnog razvoja odnosno provedbi, razvoju i proširenju Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne integracije malih gradova na ratom pogođenim područjima koji se odnosi na pet depriviranih pilot područja u sklopu kojih su i Grad Vukovar te Grad Beli Manastir s Općinom Darda. Za svako od područja je namijenjeno nešto više od 140 milijuna kuna. Temeljem donesene odluke Ministarstvo u suradnji s gradovima Pleternicom, Novom Gradiškom, Slatinom i Đakovom izrađuje intervencijske planove, pri čemu su prva tri u finalnoj fazi izrade, a gotov intervencijski plan za Đakovo očekuje se krajem 2019. godine.

Također, u cilju pripremnih aktivnosti  za korištenje EU sredstava u sljedećem programskom razdoblju, u kojem će se  kroz programe fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije obuhvatiti preko 300.000 stanovnika, u veljači 2019., donesena je Odluka o području za koje će se izraditi intervencijski plan za Grad Županju te općine Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Štitar i Vrbanja te  u travnju 2019. za  gradove Pakrac i Lipik te općine Dragalić, Gornji Bogićevci,  Okučani i Stara Gradiška.
Predstavljeni su i rezultati Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), još jednog mehanizma Europske unije za razdoblje 2014.-2020., koje provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Na području Slavonije, Baranje i Srijema kroz integrirana teritorijalna ulaganja EU sredstva se usmjeravaju u dva  grada, tj. urbanu aglomeraciju Osijek i urbano područje Slavonski Brod za koje dostupna alokacija iznosi gotovo 422 milijuna kuna.

Na području Slavonije, Baranje i Srijema se provode i razni programi Europske teritorijalne suradnje odnosno Program prekogranične suradnje Mađarska- Hrvatska 2014. – 2020., Program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020., Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., Program transnacionalne suradnje Adrion, Program transnacionalne suradnje Mediteran, Program transnacionalne suradnje Dunav, Program transnacionalne suradnje Središnja Europa te Program međuregionalne suradnje Interreg Europe.

U okviru nacionalnih programa za sufinanciranje manjih infrastrukturnih projekta na području pet slavonskih županija u mandatu Vlade ugovoreno je gotovo 165 milijuna kuna projekata koji doprinose razvoju pojedinih područja i omogućavaju stvaranje preduvjeta za održivi gospodarski i društveni razvoj te poboljšanje standarda i kvalitete života lokalnog stanovništva. Tako su za područje Slavonije, Baranje i Srijema u okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice, namijenjenom za podizanje standarda komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture na potpomognutim područjima u 2019. godini, osigurana sredstva u iznosu od 76 milijuna kuna, uz 5 projekata u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna kroz provedbu programa podrške brdsko-planinskim područjima.

U cilju provedbe glavnih ciljeva Projekta Slavonija, Baranja i Srijem Savjet je još jednom dao podršku aktivnostima provedbe Ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu sa Svjetskom bankom, s ciljem povećanju učinkovitosti korištenja fondova EU u trenutnoj financijskoj perspektivi 2014.-2020. i pripremi za sljedeću financijsku perspektivu 2021.-2027 na području odabranih županija.

Na kraju sjednice potpisano je 17 ugovora ukupne vrijednosti 232.994.721,32 HRK od čega je 182.611.081,50 HRK bespovratnih sredstava  za razvoj turizma i gospodarstva na području slavonskih županija.
 
Više o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem: https://strukturnifondovi.hr/projekt-slavonija-baranja-srijem

Foto: Vlada RH 




Pisane vijesti | EU fondovi