8 MILIJUNA BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA IZGRADNJU POSLOVNE INFRASTRUKTURE

8 MILIJUNA BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA IZGRADNJU POSLOVNE INFRASTRUKTURE

Otvoren je novi natječaj namijenjen izgradnji poslovne infrastrukture na području općina i gradova.  Korisnicima će biti na raspolaganju ukupan iznos od 8 milijuna eura. Natječaj je otvoren do 13. lipnja 2013. godine.
 
Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije objavila je Shemu za dodjelu bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, koji se financira unutar pretpristupnog programa IPA komponente IIIC – Regionalna konkurentnost.

Cilj sheme dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju poslovne infrastrukture je ulaganje u razvoj nove i postojeće infrastrukture u poslovnim zonama, razvoj novih i postojećih poslovnih inkubatora i ostalih subjekata za pružanje potpore malom i srednjem poduzetništvu te ulaganje u razvoj javne turističke infrastrukture, što će u konačnici rezultirati razvojem i jačanjem sektora malog i srednjeg poduzetništva te stvaranjem novih radnih mjesta, posebice u slabije razvijenim područjima.
 

Kroz ovu shemu dodjele bespovratnih sredstava moguće je financirati sljedeće aktivnosti:
 

• Razvoj nove i postojeće poslovne infrastrukture u postojećim poslovnim zonama
• Osnivanje i razvoj novih i postojećih poslovnih inkubatora i drugih potpornih institucija koje pomažu, okupljaju i servisiraju male i srednje poduzetnike
• Razvoj i unapređenje javne turističke infrastrukture u području zdravstvenog, kulturnog i aktivnog turizma
 
 
Natječaj je namijenjen financiranju projekata jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave, lokalnih i regionalnih organizacija i trgovačkih društava u javnom vlasništvu te lokalnih i regionalnih turističkih zajednica, a bit će otvoren do 13. lipnja 2013. godine.
 
Potencijalnim korisnicima je na raspolaganju indikativan iznos od 8 milijuna eura, a visina pojedinačnih potpora kretat će se od 325 tisuća eura do milijun eura. Financiranje projekta kroz navedeni natječaj maksimalno može iznositi 60 do 85% od ukupne vrijednosti projekta.
 
Natječaj je javno dostupan na internetskoj stranici SAFU www.safu.hr te na web stranicama Europske komisije tj. EuropeAida http://ec.europa.eu/europeaid/work/funding/index_en.htm
 
Sve informacije vezane uz prijavu na natječaj objavljene su na internetskim stranicama SAFU u dokumentu Upute za prijavitelje (Guidelines for grant applicants) objavljenom uz natječaj.
 
Osim toga, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizirat će besplatnu, informativnu radionicu namijenjenu potencijalnim korisnicima natječaja. Detaljne informacije vezane uz radionicu također će biti objavljene na internetskim stranicama www.safu.hr.