Završna konferencija IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. - 2013., Hrvatska - Crna Gora 2007. - 2013. i Hrvatska - Srbija 2007. – 2013.

  • Slika /slike/Vijesti/IPA_zavrsna konferencija_24_10_2017_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prekograničnom suradnjom Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom, provedeno 135 projekata vrijednih više od 30 milijuna eura

U utorak 24. listopada u Zagrebu je održana Završna konferencija IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina, Hrvatska - Crna Gora i Hrvatska - Srbija za proračunsko razdoblje od 2007. – 2013. godine.

U okviru spomenuta tri IPA programa, sudjelovao je veliki broj ljudi u operativnim strukturama zaduženima za provedbu programa kao i više od 400 projektnih partnera te je provedeno 135 projekata u kojima su korisnici doprinijeli poticanju prekogranične suradnje, održivom razvoju okoliša, gospodarskom razvoju, izgradnji kapaciteta lokalnih, regionalnih i nacionalnih institucija za provedbu EU programa te generalno poboljšanju kvalitete života u pograničnim područjima. Kroz spomenute projekte provedene su aktivnosti poput nabave opreme za fakultete, podrške knjižnicama za slijepe, sanacije posljedica poplava, upravljanja otpadom te brendiranja povijesnog nasljeđa u turističke svrhe, za koje je ugovoreno ukupno 30,1 milijun eura.

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac naglasivši važnost IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom 2007. - 2013. u promicanju regionalnoga razvoja na pograničnim područjima te čestitala svim sudionicima na izvrsnim rezultatima programa i poželjela uspješan nastavak prekogranične suradnje u ovoj financijskoj perspektivi 2014. – 2020.

„U novom financijskom razdoblju 2014. - 2020. na raspolaganju nam je čak tri puta više sredstava u okviru dva programa prekogranične suradnje sa susjednom Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom te sa Srbijom. Republika Hrvatska preuzela je ulogu Upravljačkog tijela u tim programima i naša je zadaća prijenosom znanja u pogledu upravljanja i kontrole korištenja sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova, doprinijeti jačanju kapaciteta javne administracije susjednih zemalja te pridonijeti razvoju temelja za daljnje korištenje razvojnih programa i ostvarenje prometnih, gospodarskih i društvenih ciljeva.“ Istaknula je ministrica.

Uz ministricu Žalac, okupljenima se uvodno obratio i voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević koji je također naglasio važnost IPA programa u jačanju zajedništva i kohezije susjednih zemalja.

Operativne strukture programa prekogranične suradnje predstavili su državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i voditeljica operativne strukture IPA IIb komponente u Republici Hrvatskoj Nikolina Klaić, vršiteljica dužnosti ravnateljice Agencije za regionalni razvoj RH i dužnosnica ovlaštena za ovjeravanje programa Stella Arneri, voditelj sektora iz Delegacije EU u Republici Srbiji Richard Masa, zatim stručni savjetnik iz sektora za koordinaciju pomoći EU u Direkciji za europske integracije Bosne i Hercegovine Senad Lulo, načelnik iz Direkcije za  evropsku teritorijalnu saradnju Crne Gore Miodrag Račeta i predstavnica  Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije Natalija Matunović-Milošević.

U drugom dijelu konferencije, djelatnici Zajedničkih tehničkih tajništava predstavili su ostvarene rezultate IPA programa prekogranične suradnje  2007. - 2013. te nastavak prekogranične suradnje Republike Hrvatske putem novih Interreg IPA programa prekogranične suradnje u financijskom periodu 2014. - 2020. 

Pisane vijesti