200 milijuna eura za poduzetničke kredite, polovica osigurana uz pomoć EU sredstava

Slika /slike/Vijesti/HBOR_26_10_2017.jpg

U utorak 24. listopada 2017. godine potpisan je Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta „ESIF Krediti za rast i razvoj“ između HBOR-a i financijskih posrednika, čime se malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganje stavlja oko 200 milijuna eura  po kamatnoj stopi između jedan i dva posto, od čega je 110 milijuna osigurano iz EU sredstava.

Nastavno na Sporazum potpisan 21. prosinca 2016. godine između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) kojim je pokrenut financijski instrument „ESIF Krediti za rast i razvoj“, čija ukupna vrijednost iznosi 110 milijuna eura iz fondova EU, u utorak 24. listopada 2017. godine potpisan je i Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta „ESIF Krediti za rast i razvoj“ između HBOR-a i financijskih posrednika tj. komercijalnih banaka Erste & Steiermärkische Banke d.d., Privredne banke Zagreb d.d. i Zagrebačke banke d.d. čime se malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganje stavlja oko 200 milijuna eura  po kamatnoj stopi između jedan i dva posto.

Svečanom su potpisivanju Sporazuma nazočili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar financija Zdravko Marić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić te državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman.

„Ovo je šesto po redu potpisivanje sporazuma o financiranju za provedbu inovativnih financijskih instrumenata. Od ukupno 2 milijarde kuna sredstava iz EU fondova za financijske instrumente za poduzetnike, ugovoreno je čak 90% i time poduzetnicima dano na raspolaganje 6,5 milijardi kuna za investicije u malo gospodarstvo što će omogućiti otvaranje 5 000 novih radnih mjesta“, istaknula je ministrica Žalac. Ministrica je najavila i pokretanje novih financijskih instrumenata, također u suradnji s HBOR-om, za projekte energetske učinkovitosti, industrije i turizma te ulaganja u energetsku učinkovitost javnih zgrada i javne rasvjete ukupne vrijednosti više od 600 milijuna kuna.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako vjeruje da će to zapravo biti krediti za rast i razvoj hrvatskog gospodarstva, koji će doprinijeti i poboljšanju uvjeta poslovanja, kao i konkurentnosti gospodarstva, poglavito u segmentu malog i srednjeg poduzetništva, a trebali bi doprinijeti i povećanju zaposlenosti.

„Polovica sredstava ovog financijskog instrumenta dolazi iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) po kamatnoj stopi od 0 posto“, rekla je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko,  a drugu polovicu sredstava osiguravaju banke potpisnice po kamatnoj stopi za krajnjeg korisnika između jedan i dva posto. Poduzetnici će biti oslobođeni plaćanja naknada za obradu zahtjeva i odobravanje kredita. Ovim povoljnijim uvjetima osigurana je upola niža kamatna stopa za poduzetnike od one koju bi ostvarili bez korištenja sredstava iz EU fondova.

Krediti će se odobravati na rok od 12 godina uz poček od 2 godine, a za sektor turizma na 17 godina uključujući poček od 4 godine. Krajnji korisnici "ESIF Kredita za rast i razvoj" mogu biti mali i srednji poduzetnici koji posluju najmanje dvije godine prije podnošenja zahtjeva za kredit poslovnoj banci, a dopuštena su ulaganja u djelatnostima prerađivačke industrije, turizma te kreativne industrije i usluga temeljenih na znanju. Najniži iznos kredita može biti 100 tisuća EUR u kunskoj protuvrijednosti, a najviši 3 milijuna EUR u kunskoj protuvrijednosti za sektor turizma.

Pisane vijesti