Zaštita korištenja ulaganja EU-a u Hrvatskoj: Europska komisija, hrvatske institucije i civilno društvo udružili snage

Slika /arhiva/SLIKE/EU i RH.jpg
Sutra će se u zagrebačkom hotelu Sheraton održati seminar o poboljšanju upravljanja te jamstvu sigurnog trošenja sredstava iz strukturnih i investicijskih fondova EU-a. Domaćini događanja su Europska komisija, tijela hrvatske vlasti i Transparency International Hrvatska, vodeća nevladina organizacija u tom području. Na seminaru će biti predstavljeni alati i instrumenti kojima se olakšava upravljanje sredstvima iz fondova te će se raspravljati o konkretnim mjerama za izgradnju administrativnih kapaciteta i izobrazbu hrvatskih službenika za uspješnu primjenu sredstava iz fondova. Sudionici će se baviti i mjerama za suzbijanje prijevare i korupcije, koje građane lišavaju stvarnih prednosti koje donose ulaganja EU-a.

Hrvatska može mnogo dobiti iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. U aktualnom programskom razdoblju 2014. – 2020. u hrvatske će se regije uložiti više od 10,5 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, što je jedan od glavnih izvora javnih ulaganja u Hrvatskoj. U novom financijskom razdoblju jači se naglasak stavlja na poboljšano upravljanje i kapacitete u upravljanju sredstvima iz fondova kako bi se postigao najveći mogući učinak. Novim se pravilima od nacionalnih vlasti prvi put izričito traži uvođenje razmjernih mjera za prevenciju prijevara, u kojima se moraju definirati potencijalna područja rizika i predložiti rješenja za njih. Prema najnovijim istraživanjima Eurobarometra i Transparency Internationala, više od 94 posto hrvatskih građana smatra da je korupcija vrlo raširena u Hrvatskoj.

Prije seminara u Zagrebu povjerenik EU-a za regionalnu politiku Johannes Hahn izjavio je: "Provodimo politiku nulte tolerancije na zloupotrebu europskih fondova. Moramo štititi buduća ulaganja i iz njih izvući najveću moguću korist kako bi građani osobno osjetili njihove prednosti u obliku novih radnih mjesta, povećanja blagostanja i bolje kvalitete života. U okviru pretpristupnih instrumenata (IPA) hrvatske institucije već su stekle praktično iskustvo u upravljanju europskim fondovima. No sada je riječ o mnogo većim ulaganjima. Zbog toga i dalje tijesno surađujemo s hrvatskim institucijama na svim razinama kako bismo bolje pripremili njihove zaposlenike na primjenu sredstava iz fondova te zajamčili postojanje administrativnih kapaciteta i na taj način osigurali kvalitetno ulaganje svakog eura. Što se nas tiče, mogu vam jamčiti da je Komisija spremna pružiti svu pomoć koja je u njezinoj moći. "

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, izjavio je: „Kad god su na raspolaganju za trošenje značajni iznosi sredstava, kao što je slučaj s europskim strukturnim i investicijskim fondovima, korupcija i prijevare postaju stvaran rizik te je stoga potrebno uspostaviti učinkovite i pravovremene mehanizme za sprječavanje tih rizika. Republika Hrvatska kao država članica Europske unije radi na sprječavanju, otkrivanju i otklanjanju svih nepravilnosti i prijevara u korištenju sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, kao i osiguranju povrata neopravdano isplaćenih sredstava. Naša upravljačka tijela moraju stoga uspostaviti učinkovite mjere zaštite proporcionalne s identificiranim rizicima i aktivno surađivati s europskim institucijama jer borba mora biti zajednički napor između institucija zemalja članica i europskih institucija.

Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska kazala je: "Ulazak Hrvatske u Europsku uniju dao joj je poticaj za daljnji razvoj. Drago nam je da u tome imamo i čvrstu potporu Europske komisije. Transparency International Hrvatska sustavno se zalaže za implementaciju najviših vrijednosti Unije u Hrvatskoj, a spoj tih vrijednosti sa sredstvima koja nam stoje na raspolaganju putem strukturnih i investicijskih fondova Europske unije omogućit će nam izgradnju još bolje Europe za generacije koje dolaze. Vjerujemo se da će naši državni dužnosnici i službenici kao i svi ostali korisnici fondova Europske unije znati kolika je pritom odgovornost u njihovim rukama."

Seminar je jedan u nizu događanja koje Komisija organizira kako bi državama članicama EU-a olakšala maksimalno iskorištavanje europskih strukturnih i investicijskih fondova. Predstavnici europskih institucija, tijela hrvatske vlasti i organizacija civilnog društva razmijenit će iskustva i primjere dobrih praksi o jačanju javne uprave i jamstvu sigurne primjene sredstava iz fondova.
 


Pisane vijesti