Započela obnova zgrade suda u Karlovcu

Slika /slike/Karlovac_sud_obnova_12_2015.JPG

Projekt je sufinanciran darovnicom Kraljevine Norveške i nacionalnim sredstvima, a njegova ukupna vrijednost je gotovo 41 milijun kuna.

„Važnost ovog projekta za Ministarstvo pravosuđa je iznimno velika“ - rekla je zamjenica ministra pravosuđa, Sandra Artuković Kunšt na konferenciji za  medije u sklopu projekta „Poboljšanje kvalitete učinkovitosti pravosudnog sustava“, naglasivši kako je zahvaljujući Kraljevini Norveškoj pronađeno sretno rješenje za obnovu Županijskog suda u Karlovcu.

Zamjenik ministra regionalnoga razvoja, Jakša Puljiz, ujedno i voditelj Nacionalne fokalne točke, tijela odgovornog na nacionalnoj razini za cjelokupnu provedbu Financijskih instrumenata Kraljevine Norveške za 2009.-2014., naglasio je kako ovdje priča tek počinje. „Iduće godine započinju pregovori između RH i Kraljevine Norveške za nova sredstva i programsko razdoblje.“

Događanju je prisustvovala i veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Astrid Versto, koja je istaknula kako su Kraljevina Norveška, Island i Lihtenštajn uspostavili ovaj financijski mehanizam pomoći u svrhu smanjenja socijalnih i ekonomskih razlika.

Projekt je sufinanciran darovnicom Kraljevine Norveške, u sklopu Norveškog financijskog mehanizma 2009.-2014., kojem je Hrvatska pristupila 2014. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.382.751,74 eura, od čega će iz darovnice biti pokriveno ukupno 84,34% iznosa, dok će preostali dio od 15,66% biti sufinanciran nacionalnim sredstvima. Cilj projekta je povećanje učinkovitosti pravosuđa i poboljšanje kvalitete pravosuđa u skladu s europskim standardima.

Vrijednost radova i nadzora nad radovima na obnovi i rekonstrukciji zgrade Županijskog suda u Karlovcu procjenjuje se na 4.853.146,88 eura. Radove na obnovi i rekonstrukciji zgrade suda u Karlovcu izvodit će Mešić com d.o.o. Zagreb, dok će nadzor nad izvođenjem radova provesti Jurconprojekt d.o.o. Zagreb. Predviđeno trajanje radova je 12 mjeseci, dok cijeli projekt treba završiti do travnja 2017. godine.

Uz obnovu i rekonstrukciju zgrade suda paralelno je u provedbi u suradnji sa Vijećem Europe i projektna komponenta namijenjena poboljšanju upravljanja vremenom u rješavanju sudskih postupaka i kvalitete pravosudnog sustava. Cilj aktivnosti je unaprjeđenje sustava upravljanja vremenom sudova kroz implementaciju SATURN smjernica na Općinskom sudu u Karlovcu kao pilot sudu te potom proširenjem na ostale općinske sudove.

Projekt su prisutnima predstavili pomoćnik ministra pravosuđa, Ivan Crnčec te predsjednik Županijskog suda u Karlovcu, Ivan Perković.

Pisane vijesti