Žalac u Bruxellesu: Kohezijska politika je državni prioritet

  • Slika /slike/Vijesti/Galerije/Bruxelles_kohezijska politika_15_5_2018/Bruxelles_kohezijska politika_15_5_2018_6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatska u ovoj financijskoj perspektivi, po prvi puta od početka, ravnopravno sudjeluje u procesu pregovora i snažno će se zalagati da se zadrži jednaka financijska omotnica u razdoblju nakon 2020.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac boravila je danas, 15. svibnja 2018. godine, u Bruxellesu gdje je predstavila stajalište Republike Hrvatske o kohezijskoj politici nakon 2020. pred Europskim odborom regija. Hrvatska u ovoj financijskoj perspektivi, po prvi puta od početka, ravnopravno sudjeluje u procesu pregovora i navedeno predstavljanje bila je prilika za razgovor i razmjenu mišljenja glede ključnih pitanja vezanih uz kohezijsku politiku, slijedom objave prijedloga Višegodišnjeg financijskog okvira Europske komisije za razdoblje nakon 2020.

Ministrica Žalac sastala se s predsjednikom Europskog odbora regija Karlom-Heinzom Lambertzom i županom Nikolom Dobroslavićem, voditeljem hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija, a predstavljanju stajališta prisustvovali su i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Tonino Picula i Davor Škrlec.

O tome koliko su sredstva kohezijske politike značajna za Hrvatsku, dovoljno govori postotak javnih ulaganja u razdoblju 2015.-2017. godine. Naime, procijenjeni udio kohezijske politike u javnim ulaganjima tijekom navedenog razdoblja u Hrvatskoj iznosi 80%, u usporedbi s 8,5% na razini EU.

Ove brojke jasno pokazuju značaj sredstava kohezijske politike za građane Hrvatske, za javna ulaganja, za fiskalnu stabilnost te u konačnici stvaranje gospodarskog rasta i osiguranje novih radnih mjesta. Stoga će se Hrvatska i dalje snažno zalagati da se zadrži jednaka financijska omotnica u razdoblju nakon 2020. kako bi hrvatski građani, kao i građani diljem Unije, u svakodnevnom životu osjetili pozitivan doprinos članstva u Europskoj uniji.

Svjesni smo da očuvanje dosadašnje razine financiranja kohezijske politike zahtijeva određene ustupke. Pred nama su intenzivni pregovori vezani uz Višegodišnji financijski okvir i naposljetku postizanje konsenzusa između država članica. Sasvim je jasno da svi ne možemo dobiti sve, ali dobrobit država članica i regija te njihov ravnomjeran razvoj ne smije izostati“, naglasila je ministrica Žalac nakon sastanka s  Europskim odborom regija. 

Također, ministrica Žalac je istaknula kako će se Hrvatska snažno zalagati za održavanje postojećih nacionalnih stopa sufinanciranja, nastavak financiranja programa Europske teritorijalne suradnje te pojednostavljenje procedura i postupka provedbe, kako za korisnike tako i za upravljačke strukture u državama članicama.

Pisane vijesti